IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма се оттегля тихомълком от част от основните структури на Alibaba

Информацията все още не е подадена официално към регулаторите

08:28 | 02.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Без много шум Джак Ма се отказва от собствеността си върху юридически лица, които стоят в сърцето на Alibaba. С това той символично предава ключовете на китайския технологичен гигант, който основа преди 19 години, пише Financial Times.

54-годишният Ма вече обяви, че ще се оттегли от поста си на председател на Alibaba през следващата година.

Сега става ясно, че той се отдръпва и като един от собствениците на основните структури (юридически лица с променливо участие – VIE). Това са двигателите, които държат оперативните лицензи на компанията и някои активи в контитенталната част на Китай.

Alibaba потвърждава хода на Ма, който до момента не е бил обявен в документите, подадени към регулаторите. Компанията твърди, че иска да намали административната тежест върху Ма.

Ма ще остане акционер и постоянен член на групата от 36 партньори на Alibaba, които имат правото да номинират по-голямата част от борда на директорите. Но излизането на Ма от част от структурите означава, че той няма да има толкова голям контрол, колкото преди.

Структурите с променливо участие позволяват на китайските технологични компании, чиито чувствителни интернет активи като лицензите не могат да бъдат законно притежавани от чужденци, да се възползват от чуждестранните капиталови пазари.

Акционерите в листнатата в Ню Йорк Alibaba имат договори с въпросните структури, които предвиждат печалбата да се прехвърля. Но договорите не винаги гарантират интересите на чуждестранните акционери, които нямат пряк достъп до активите на VIE.

Собствеността на структури като тези може да даде възможност за суапове на активи, които са в ущърб на другите акционери. През 2011 г. Джак Ма прехвърли собствеността си върху Alipay, която тогава се преименува на Ant Financial, от Alibaba и в компания, която той самият контролира. Това се случи въпреки протестите на акционери като Yahoo, която заяви, че не е била информирана.

Ма все още контролира по-голямата част от гласовете в Ant Financial. За инвеститорите на Alibaba сега има асиметрично изравняване на интересите, като се има предвид, че дружествата за колективно инвестиране вече не са в ръцете на основен акционер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още