IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма се оттегля от борда на SoftBank

Той продължава да се отдръпва от бизнес задачите си и да се насочва към филантропията

11:18 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

SoftBank Group обяви в понеделник, че съоснователят на Alibaba Джак Ма ще се оттегли от борда ѝ. Това е поредният високопоставен представител на борда, който си тръгва от групата съюзници на главния изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон, предава Ройтерс.

Оттеглянето на Ма, който слезе от позицията изпълнителен председател на Alibaba през септември, се случва в момент, в който той се отдалечава от формалните си бизнес роли, за да се фокусира върху филантропия.

SoftBank ще предложи три нови кандидата на борда, включително главния финансов директор на групата Йошимото Гото, по време на годишната генерална среща на 25 юни. Броят на членовете на борда ще се увеличи до 13.

SoftBank Ще предложи избирането и на Лип-Бу Тан, главен изпълнителен директор на компанията за софтуер за дизайн на чипове Cadence Design Systems, който е и председател на компанията за рисков капитал Walden International. Сред номинациите попада и Юко Кауамото, професор в Waseda Business School. Кауамото може да стане единствената жена в борда на SoftBank.

Това отговаря на исканията на инвеститора активист Elliott Management, който притиска SoftBank да подобри разнообразието в борда и настоява да има подкомисия, която да съблюдава инвестиционния процес в 100-милиардния Vision Fund.

Управленският стил на Сон е все по-критикуван, а фондът отчете третото си поредно тримесечие с оперативна загуба, с което ще повлече цялата група към рекордна загуба.

Бордът включва предимно хора от SoftBank и други приближени. В него е и Ясир ал-Румаян, който ръководи Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Оттеглянето на Ма се случва след напускането на Тадаши Янай, основател и главен изпълнителен директор на компанията майка на Uniqlo – Fast Retailing, който напусна борда в края на миналата година, за да се фокусира върху модния си бизнес.

Отделно от това SoftBank заяви, че бордът ще одобри втори транш от 500 млрд. йени (4,7 млрд. долара) за изкупуване на акции, част от програмата за обратно изкупуване за 2,5 трлн. йени, обявена през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още