IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма: Подготвях оттеглянето си 10 години

По думите на китайския предприемач Alibaba е изградила добра управленска система

15:02 | 18.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основателят на Alibaba Джак Ма не е взел лесно решението да се оттегли от компанията, което той обяви миналия месец, пише CNBC.

През септември 2018 г. 55-годишният Ма обяви, че ще се оттегли от поста си на изпълнителен председател след 12 месеца, с което слага край на 20-годишното си ръководство на технологичния гигант. Наскоро той разкри, че всичко това е било част от план, който е обмислял повече от десетилетие.

По време на Forbes Global CEO Conference, която се проведе тази седмица, Джак Ма заяви, че идеята за оттеглянето му се е появила още през 2004 г., когато рисков инвеститор му казал, че „не е квалифициран като главен изпълнителен директор“. През 2009 г., когато компанията отпразнува десетата си годишнина, планът му да намери кой да го наследи, започнал да изплува по-сериозно като идея.

„В този ден започнах да мисля, че трябва да подготвя оттеглянето си“, коментира Ма пред публиката в Сингапур. "В този ден реших моята 20-годишнина, 2019 г., 10 септември, ще е денят, в който ще напусна“, посочва той.

Ма често е казвал, че би искал компанията, която основава през 1999 г., да просъществува поне 102 години, така че историята ѝ да се простре в три столетия. За да помогне за реализирането на това, Ма заяви, че неговият екип е разработил добра лидерска система, която оценява новите начини на мислене и работа.

"Никога не трябва да имате копие на Джак Ма. Един Джак Ма е достатъчен за компанията“, посочи той. „Така че в последните 10 години се опитахме да изградим система: Система, която има правилното ръководство... система, която може да създава, да прави и открива, да обучава много лидери“, казва той.

Ма беше наследен от главния изпълнителен директор на Alibaba Group Даниел Джан. Той твърди, че е „уверен“, че компанията има силна ръководна стратегия и може да просперира и в бъдещите десетилетия.

"Компанията никога не трябва да зависи от Джак Ма“, допълни Джан. „Джак Ма ще остарее. Джак Ма ще оглупее. Джак Ма ще се разболее, ще катастрофира или нещо друго ще се случи. Компанията трябва да записи от ръководната си система. Това е културата. Това са хората. Това е система, която поддържа компанията жива 102 десетилетия. Не е само един човек“, заключава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още