IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Директорът на Apple, отговарящ за разнообразието на работната сила, напуска

Американският технологичен гигант има малък напредък в приобщаването

10:20 | 17.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Кристи Смит, директорът на Apple, отговарящ за разнообразието на работната сила и приобщаването, напуска компанията, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Миналата седмица главният изпълнителен директор Тим Кук заяви, че Apple започва Инициатива за расово равенство и справедливост на стойност 100 млн долара, в допълнение към отговора на компанията към убийството на Джордж Флойд от полицията миналия месец. По-рано през юни Кук написа писмо до служителите и потребителите, в което посочи, че обществото се нуждае от повече усилия за постигане на равенство, особено за чернокожите.

„За да постигнем промяна, ние трябва да преразгледаме собствените си виждания и действия с оглед на болката, която е силно изпитвана, но прекалено често е игнорирана. Въпросите за човешкото достойнство няма да останат в периферията“, написа Кук в писмото.

Смит се присъедини към Apple през 2017 г., след като прекара 16 години в консултантската компания Deloitte. За разлика от нейния предшественик, който отговаряше директно пред главния изпълнителен директор, Смит се отчиташе на старши вицепрезидента по търговията на дребно и хората Дидре О‘Браян. Преди това на поста беше Денис Йънг Смит, която стоя на него само шест месеца и напусна, след като се извини за притеснителни коментари, които направи по повод предимно „белия“ мениджърски екип на Apple.

„Приобщаването и разнообразието са основни ценности на Apple и ние дълбоко вярваме, че най-разнообразните екипи са най-иновативните“, написа Apple в изявление, потвърждавайки новините. „Кристи Смит ще напусне компанията, за да прекара повече време със семейството си, и ние ѝ пожелаваме успех. Нашият екип за приобщаване и разнообразие продължава да се отчита директно пред Дидре О‘Браян“.

Apple твърди, че ходът е бил планиран преди два месеца, макар че източник, запознат с въпроса, твърди, че последният ден на работа на Кристи Смит е бил вчера.  

Същевременно базираната в Купертино компания има малък напредък в увеличаването на разнообразието на работната си сила откакто започна да дава информация по въпроса през 2014 г. Според отчета ѝ по темата от 2018 г. 67% от работниците на фирмата в глобален мащаб са мъже, което е под 70% през 2014 г. В САЩ едва 6% от технологичните служители през 2018 г. са били чернокожи. Този показател е без промяна спрямо 2014 г.

Apple не е разкрила по-нови данни, но все пак има напредък по отношение на хората, които наема. Над половината от новонаетите в САЩ през 2018 г. са били чернокожи или други представители на групи, които са по-слабо представени в технологичната индустрия. Жените са 38% от работната сила на Apple под 30-годишна възраст, спрямо 33% от общата работна сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още