IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталните портфейли продължават да печелят вниманието на потребителите

Изкуственият интелект и умните домашни асистенти също са сред най-дискутираните теми за плащания, показва проучване на Mastercard

14:52 | 01.03.17 г.
<p>
	<em>Графика: Mastercard</em></p>

Графика: Mastercard

Дигиталните портфейли продължават да печелят вниманието на потребители от целия свят, използващи смартфони и лаптопи за разплащане, и да доминират в разговорите за нови методи за плащане със споменаване в 75% от общия брой дискусии. Данните са от изследване на Mastercard за дигиталните плащания, проведено в партньорство с PRIME Research и Synthesio, което проследява 3,5 млн. разговора през миналата година в редица социални медии, сред които Twitter, Facebook, Instagram и Weibo.

В същото време според проучването потребителите показват засилен интерес към внедряването на нови технологии, които правят пазаруването по-бързо, по-лесно и по-сигурно. Темата за виртуалната реалност генерира най-позитивна нагласа, като потребителите вярват, че в бъдеще ще могат да извършват плащане с едно кимване на главата.

„Технологиите правят реалност живота без кеш за много хора по света всеки ден“, каза Марси Коен, вицепрезидент „Дигитални комуникации“ в Mastercard. Според него тази година изследването показва увеличаване на интереса към новите методи за пазаруване и разплащане, които само допреди няколко години са изглеждали невероятни и недостъпни. 

Нарастващата употреба на дигитални портфейли в магазини, онлайн и в приложения генерира повече от 2 милиона споменавания, като 84% от разговорите са се провели в Twitter. Освен разплащането, по-голямата част от потребителите очакват допълнителни функционалности при картите за лоялност и обществения транспорт.

Активирането на нови технологични решения като изкуствен интелект и умни домашни асистенти е втората най-дискутирана тема за плащания, която набира скорост през 2016 г. Тези иновативни методи за разплащане генерират особено силен потребителски интерес през четвъртото тримесечие на годината, като хората дискутират как биха могли да пазаруват с нови, по-умни устройства.

Според проучването Wearable технологиите са лидер сред темите за иновативни решения, като водещи са анонси за партньорствата между технологични производители и доставчици на разплащателни услуги. В региона на Азия и Океания потребителите споделят очаквания за интеграция на мобилен портфейл в носими устройства.

Умните асистенти, виртуалната реалност и изкуственият интелект също регистрират публично внимание като нови разплащателни технологии. Потребителите в Северна Америка демонстрират завишен интерес през цялата година към опростяване на изпращането и получаването на мобилни преводи с една команда към умния асистент.

Интернет на нещата е гореща тема с преобладаващи коментари от Северна Америка (44%) и Европа (34%). Дискусията придобива фокус върху онлайн плащанията, които да бъдат достъпни от всяко свързано устройство.

В своите разговори хората продължават да отбелязват, че успехът на новите технологии и нови начини за разплащане е зависим от нива на сигурност и защита, много по-големи от тези, които познаваме днес, пише още в изследването.

Почти половината от потребителите (43%) проявяват интерес към иновации отвъд традиционните пароли – биометрия и други форми на идентифициране, които осигуряват по-добра защита и намаляват риска от измами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още