IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталната валута на Facebook се отказа от швейцарски лиценз

Сега усилията са насочени към прехвърляне на операциите в Съединените щати

10:24 | 13.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Подкрепеният от Facebook проект за дигитална валута Diem обяви, че е оттеглил заявлението си за кандидатстване за швейцарски лиценз за плащания и вместо това ще прехвърли операциите си в Съединените щати, пише CNBC.

Diem Association, която контролира развитието на дигиталната валута Diem, се стремеше към получаването на лиценз за платежна система от швейцарския регулатор FINMA. Diem обаче се отказа от плановете си да получи швейцарско регулаторно одобрение, докато американското ѝ звено си партнира с калифорнийската банка Silvergate за издаването на токена.

„Въпреки че нашите планове са да разгърнем проекта изцяло в регулаторния периметър на САЩ и повече не се нуждаем от лиценз от FINMA, проектът печели значително от интензивния процес по лицензиране в Швейцария и конструктивната обратна връзка от FINMA, както и от факта, че повече от две дузини други регулатори от целия свят, бяха свикани от FINMA, за да разгледат проекта“, коментира изпълнителният директор на Diem Стюарт Леви.

Diem обяви, че планира да премести оперативната си централа от Женева във Вашингтон, където е базирано американското ѝ подразделение.

От FINMA са отказали да коментират темата пред CNBC.

Преди известна като Libra, визията на Facebook за дигитална валута се сблъска с критики от страна на регулаторите след обявяването ѝ през юни 2019 г. Централни банкери и политици бяха притеснени, че Libra може да подкопае суверенните валути като долара, да позволи прането на пари и да наруши поверителността на данните на потребителите.

Оттогава организацията загуби част от основните си поддръжници, включително Visa, Mastercard и PayPal. Освен това беше напусната от ключови директори.

Първоначално Diem предложи универсална валута, свързана с кошница от основни валути и държавен дълг. След силна регулаторна опозиция групата насочи вниманието си към множество стабилни валути (stablecoins). Засега Diem планира да предлага само обезпечен от американския долар stablecoin, наречен Diem USD.

Diem се подготвя да пусне пилотния си проект по-късно тази година, коментира през април източник на CNBC, запознат с въпроса. Този проект ще е в малък мащаб, като ще се фокусира основно върху трансакции между отделни потребители, допълва той.

Дигиталните валути са активно обсъждана тема на Wall Street напоследък благодарение на ралито на биткойна и други. Институционални инвеститори показват все по-голям интерес към биткойна, а големи компании като Tesla и Square направиха големи залози в биткойн.

Същевременно централните банкери също не странят от идеята за дигитални валути. Китайската централна банка вече тества дигиталния юан в няколко града. Вече се появиха и редица призиви Федералният резерв на САЩ да разработи дигитална версия на долара.

Но част от индустрията за криптовалути смята, че дигиталните иновации около валутите може би е по-добре да бъдат оставени на частния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още