IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dev.bg: 63% от кадрите в ИТ сектора у нас очакват след 3 години да работят хибридно

Индустрията продължава да страда от недостиг на работници, разкрива ново проучване

16:39 | 01.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Повечето служители в ИТ сектора в България вярват, че след три години вероятно ще работят хибридно, показва проучване на Dev.bg, изпълнено от агенция BluePoint, сред 315 души от ИТ сектора, с които са проведени онлайн интервюта в периода януари – април 2022 г. Този отговор са дали 62,9% от включените в изследването. За 27% от респондентите по-вероятна е изцяло дистанционната работа.

Проучването се появява в момент, в който много от компаниите се колебаят дали да върнат служителите си в офисите, предвид потенциалната нова вълна на Covid-19, и след като технологични гиганти като Twitter решиха да преминат изцяло към работа от вкъщи.

Развитие на сектора

Въпреки тези колебания участниците в проучването са по-скоро позитивно настроени към цялостното развитие на ИТ сектора в България в последните години и смятат, че секторът търпи бурно развитие. 31,7% от респондентите смятат, че секторът е добре развит. За малко над 25% сред силните страни на българската ИТ индустрия е наличието на квалифицирани специалисти, а 9,2% виждат силата на сектора в това, че предоставя много възможности за развитие. Доброто заплащане е фактор за добрата оценка на 8,9% от респондентите.

Сред другите посочени силни страни попадат привличането на чужди клиенти и инвестиции (5,1%), евтината работна ръка (3,8%) и гъвкавостта (2,2%).

Въпреки добре подготвените специалисти, заемащи редица позиции в ИТ сектора, той продължава да страда от недостиг на кадри. За 13,7% от анкетираните това е нещото, което в най-голяма степен липсва на технологичната индустрия в България. На второ място се нарежда липсата на български продукти и продуктови компании (8,9%), следвана от липсата на адекватно университетско обучение в тази област (7,3%). Също 7,3% от българските ИТ специалисти смятат, че мениджмънтът във фирмите от сектора не е добре развит, а 4,8% смятат за съществен минус това, че държавата не подпомага сектора.

Несбъднатите очаквания на ИТ специалистите у нас за последните години включват: подобряване на образованието и наличието на повече обучения (7%) и развитие на сектора повече от очакваното (4,4%). 4,1% от респондентите са се надявали, че някой от световните технологични гиганти като Google и Facebook ще отворят офиси в България.

Какво търсят ИТ специалистите в България?

Цели 56,5% от анкетираните предпочитат да работят в продуктова ИТ компания, независимо дали тя е българска, или е чуждестранна. За 12% най-добрата опция е организация, предоставяща услуги, докато 27% казват, че за тях типът компания не е от значение.

Трите най-важни неща за работещите в ИТ сектора у нас са екипът (57,5%), заплатата (36,2%) и проектите/естеството на работа (28,6%). Немалък дял от респондентите, 26,7%, търсят преди всичко възможности за развитие, а една четвърт смята, че мениджмънтът е от съществено значение.

Предвид очакванията за бъдеще с хибриден режим на работа, 19,7% от анкетираните искат гъвкаво работно време, а 19 на сто предпочитат да имат опцията за отдалечена работа.

Докато в САЩ все повече се говори за прекомерното натоварване на ИТ сектора, извънредния труд и притискащите крайни срокове, кадрите у нас смятат за най-голямо предизвикателство динамиката в работата, свързана с честата смяна на проекти и необходимостта от постоянно учене. Това са отговорили 12,7% от анкетираните. За близо 11 на сто най-голямата трудност е свързана с високите изисквания и техническата сложност на задачите, които трябва да изпълняват. Комуникацията и нуждата да се работи с повече хора е проблем за 8,6% от участниците в проучването. Крайните срокове присъстват на четвърто място в списъка, следвани от организацията/мениджмънта.

Допълнителната здравна застраховка е посочена от близо половината от респондентите като най-важната социална придобивка за тях в една компания. Втора е месечната карта за спорт, която е от съществено значение за една трета от запитаните, а близо 22% казват, че държат на допълнителните дни отпуск. Картата за спорт не е изненадващ отговор, предвид отговора на 29,2% от ИТ кадрите, че хобито им е свързано със спорт.

Противно на тенденцията в САЩ, българските ИТ специалисти до голяма степен са намерили баланса между работата и личния живот. 39,4% казват, че са доволни от баланса, който са постигнали. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още