IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денят на самотните сърца изпрати приходите на Alibaba с 38% нагоре

Коронавирусът може да нанесе удар на потребителските разходи, а това да засегне Alibaba дългосрочно

19:22 | 13.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

Приходите на Alibaba Group Holding са нараснали повече от очакваното след рекордния Ден на самотните сърца. Въпреки това китайският онлайнг гигант е изправен пред несигурност заради епидемията на коронавируса, който взе над 1300 жертви в Китай, пише Bloomberg.

Приходите са скочили с 38% до 161,5 млрд. юана (23,1 млрд. долара) през последното тримесечие, спрямо прогнозата за 159,5 млрд. юана. Компанията отчете изненадващ ръст от 58% на нетната печалба до 52,3 млрд. юана.

Alibaba, първата голяма китайска технологична компания, която отчита резултатите си от появата на коронавируса през януари, не обърна особено внимание на случващото се при обявяването на финансовите си резултати. Вместо това тя подчерта, че е имала най-успешния Ден на самотните сърца в историята си, който е донесъл 38 млрд. долара.

Най-високо оценената китайска корпорация се бори да запази растежа си, докато икономиката на страната се забавя. Сега пред нея стои и предизвикателството, свързано с коронавируса. Въпреки че хората в момента прекарват по-голямата част от времето по домовете си и това води до повече онлайн поръчки на хранителни стоки, вирусът засегна националната транспортна мрежа и заплашва да застраши дългосрочно потребителските разходи, от които зависи Alibaba.

Тази седмица гигантът обяви, че се отказва от някои такси за обслужване на търговците в основната си платформа Tmall, насочена към крайните потребители, за да помогне за справяне с проблемите около коронавируса. Това може допълнително да окаже натиск върху приходите на компанията за 2020 г.

Решението не само може да подкопае приходите, но сигнализира, че онлайн търговията може да не е застрахована от удар от епидемията. Това увеличава възможността от намаляване на прогнозата за тримесечието между март и юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още