IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делото срещу основателката на Theranos вероятно ще бъде отложено за 2021 г.

Причината за това е пандемията и големият списък със свидетели, които трябва да бъдат изслушани

10:49 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Short/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Short/Bloomberg

Делото срещу Елизабет Холмс, чиято компания Theranos обеща революция в откриването на заболявания, вероятно ще бъде отложено до началото на 2021 г. заради пандемията, пише CNBC.

Окръжният съдия Едуард Давила заяви, че „ние се ръководим от Covid” за решението да отложим началото на процеса, който трябваше да започне през октомври.

Изслушването се проведе през Zoom. В рамките на разговора адвокатите и прокурорите влязоха в спор дали началото на процеса наистина да бъде забавено.

„Продължаването (на процес) по време на пандемията носи големи рискове“, коментира Ланс Уейд, адвокат на Холмс. „Смятаме, че разследване в най-скоро време не просто не е реалистично, а просто не е безопасно. Ако сме принудени да го направим, ще го направим, но това застрашава хората и предпочитаме да не го“.

Прокурорите твърдят обаче, че правителството е готово да продължи по план,

„От гледна точка на правителството, ние сме готови да продължим и е важно този случай да се развие експедитивно“, коментира адвокат Робърт Лийч. „Измамата тук е за стотици милиони долари“.

Давила, който се колебае за забавянето на процеса, коментира, че това само прави по-неясно кога ще приключи случаят.

Съдията насрочи заседание през август, когато ще реши коя ще е точната нова дата на процеса.

Холмс и бившият президент на Theranos Съни Балуани са обвинени, че съзнателно са измамили инвеститори, бизнес партньори и лекари, като са обещали, че могат да проведат стотици лабораторни теста само с една-две капки кръв.

И Холмс, и Балуани отричат обвиненията и в писмени файлове определят случая, заведен от правителството, като „неконституционен и неясен“.

Theranos, някога оценена на 9 млрд. долара, беше един от стартъпите еднорози в Силициевата долина. Той привлече подкрепа от някои от водещите рискови инвеститори и от редица високопоставени личности с големи портфейли.

Прокурорите обявиха списъка със свидетели, в който попадат 170 души, живеещи в 15 различни щати, включително в много от горещите точки на Covid-19. 16 от свидетелите са над 65-годишна възраст.

Според списъка бившият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис и бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър ще бъдат призовани да дадат показания в рамките на процеса. И двамата бяха част от борда на провалилия се стартъп за кръвни тестове.

Медийният магнат Рупърт Мърдок, чиято компания News Corp притежава Wall Street Journal – изданието, което първо разкри проблемите на Theranos, също е в списъка със свидетели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още