IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делойт: Над 400 млн. ще са виртуалните лекарски прегледи в света през 2021 г.

Световните тенденции в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите ще влияят на бизнеса и потребителите като реакция срещу пандемията

17:04 | 11.02.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

През 2021 г. ще има повече от 400 милиона видео посещения при лекари по целия свят. Процентът на виртуалните прегледи ще нарасне до 5% в световен мащаб през тази година, в сравнение с около 1% през 2019 г. Това прогнозира Делойт в най-новия си доклад „Глобални прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT)“.

В него се посочва как световните тенденции в TMT могат да повлияят на бизнеса и потребителите по целия свят. Дори едноцифреният ръст е значителен. Само през 2019 г. в 36-те страни от ОИСР са извършени 8,5 милиарда посещения на лекар на обща стойност около 500 милиарда щатски долара, отчитат в международната консултантска компания.

Телемедицината и COVID-19

Един от ефектите на COVID-19 е началото на световна тенденция към телемедицината, включително видео посещения на лекар. Глобалната пандемия не само наложи премахването на регулаторните бариери пред подобни посещения в някои страни, но и помогна на потребителите да разберат по-добре и да се възползват от приложенията за видео разговори.

От Делойт припомнят, че в началото имаше известна предпазливост, но впоследствие все повече потребители (и лекари) са готови да преминат към виртуални срещи, включително видео посещения.

В доклада се посочва, че промените в областта на TMT се дължат на икономическото и обществено въздействие на глобалната пандемия, което води до засилване на интереса към видео, виртуални и облачни технологии, както и към медийни сегменти като спорта.

„Докато някои технологии следват очаквания модел на растеж, реалността на глобалната пандемия доведе до безпрецедентно технологично ускорение, което коренно промени начина ни на живот и работа“, подчертава Силвия Пенева, управляващ съдружник на Делойт България. Тя очаква редица корпоративни и потребителски технологии - от 5G през облака до виртуалната реалност – да продължат да предлагат възможности за световната бизнес екосистема.

В изключително предизвикателната ситуация, в която светът беше поставен заради пандемията от коронвирус, за пореден път стана ясно, че технологичните иновации ще стават все по-необходими.

Образованието и фирмите избират виртуалната реалност

Пазарът на очила за виртуална реалност се разраства, тъй като завладяващите технологии придобиват популярност в предприятията и образованието. Делойт прогнозира, че водени от покупки на корпорации и образователни институции, продажбите на слушалки за виртуална, разширена и смесена реалност - общо известни като XR или дигитална реалност - ще нараснат със 100% през 2021 г. спрямо нивата от 2019 г.

Ръстът на продажбите за този вид слушалки вече се е ускорил на някои пазари поради риска от инфекция с COVID-19, която води до тяхното използване за виртуалното обучение на служители и студенти. С пандемията, която ускорява възможността да демонстрират своята стойност, слушалките за дигитална реалност могат да продължат да се налагат и след нейния край с предимствата си като по-ниски разходи, по-голяма безопасност и по-добри резултати при обучение.

Пандемията стимулира облачните услуги

По някои показатели облачният пазар нараства още по-бързо през миналата година, отколкото през 2019 г. Според доклада това се дължи на увеличеното търсене поради COVID-19, социалната изолация и работата от разстояние.

В Делойт очакват растежът на приходите да остане по-голям от 30% за периода 2021 - 2025 г., тъй като компаниите мигрират към облаци, за да спестят пари, да станат по-гъвкави и да стимулират иновациите.

С пандемията, която насочва повече предприятия към облачните услуги, пазарът вероятно ще излезе от ситуацията по-силен от всякога. В близко бъдеще облачните технологии може да се превърнат в доминиращото решение във всички видове бизнес.

По-иновативни български компании 

В България облачните технологии също стават все по-често нужни на компаниите, макар че по данни на Евростат страната ни е на едно от последните места в Европа по използване на такива технологии от страна на бизнеса. Те обаче се оказват необходимост, за да бъдат компаниите по-иновативни и да предоставят решенията си по-бързо.

„Вероятно, както в останалите европейски държави, те бързо ще се наложат като общоприета платформа, която ще допринесе за дигиталната трансформация на българския бизнес“, коментира още Силвия Пенева.

Последна актуализация: 18:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още