IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Деян Денев: Водещи разработчици на ваксини срещу Covid-19 се обединяват

Новите лекарства са скъпа, трудна и рискова инициатива, посочи изпълнителният директор на Асоциацията на научно изследователските фармацевтични производители

10:13 | 30.04.20 г. 1
Деян Денев: Водещи разработчици на ваксини срещу Covid-19 се обединяват

Той обясни, че първоначално един лекарствен продукт се тества върху здрави доброволци, така че да се докаже, че той е безопасен за тях, и едва след това се тества дали е ефективен за лечение на дадено заболяване или както е в случая с ваксината - дали предпазва от съответното заболяване. 

“Хората, които са ваксинирани, трябва да бъдат изложени на заболяването, за да може да се установи дали се заразяват. Това трябва се сравни с популация, която не е ваксинирана, т.е. пациенти с подобни характеристики като възраст, като здравословно състояние, които не са ваксинирани, съответно също да се сблъскат със заболяването и да се установи дали тези, които са ваксинирани, се заразяват по-малко или изобщо не се заразяват в сравнение с тези, които не са”, поясни Денев.  

По думите му тези процеси са изключително трудни за предвиждане както по отношение на времето, което ще отнемат, така и по отношение на техния успех. 

Денев посочи, че разработването на нови лекарства и ваксини е „една скъпа, трудна и рискова инициатива, съответно единици стигат до краен лекарствен продукт“. 

“Добрата новина е, че две от компаниите, които са световни шампиони в разработването на ваксини - Sanofi и GlaxoSmithKline - и които по принцип са конкуренти, обединиха усилията си срещу Covid-19 заедно с терапевтичния акселератор на Фондация Бил и Мелинда Гейтс. Това обединение дава надежди, че изключително бързо може да излезе ваксина на пазара ”, коментира още Денев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Бил Гейтс и Мелинда да си експериментират върху собствените си деца ! Айде стига *** пропаганда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още