IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CMA: Хватката на Google и Apple върху потребителите е "изключително силна"

Това може да води до по-малък избор за хората, твърди британският регулатор

16:17 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Google и Apple държат „изключително силна“ хватка върху това как хората използват мобилни телефони, отнемайки възможностите за избор на потребителите, обяви британският регулатор на конкуренцията, цитиран от Ройтерс.

Службата по конкуренцията и пазарите (CMA) заяви, че е установила, че двете групи са успели да използват пазарната си сила, за да създадат до голяма степен самостоятелни екосистеми. Възможността да се определи кои приложения са налични в техните системи също може да доведе до по-високи цени, допълва CMA.

Регулаторът се насочи към големите технологични групи през последната година, като създаде ново звено Дигитални пазари. Наскоро институцията пък заяви, че собственикът на Facebook – Meta, трябва да продаде платформата Giphy, която придоби през 2020 г.

Днес CMA обяви, че ще направи консултации във връзка с първоначалните си констатации за Apple и Google и ще очаква отговори до 7 февруари. Регулаторът очаква финалният му доклад по случая да излезе през юни следващата година.

“Apple и Google създадоха изключително силна хватка върху това как използваме мобилните си телефони и ние сме притеснени, че това кара милиони хора във Великобритания да губят“, коментира Андреа Косели, главен изпълнителен директор на CMA.

Докладът на регулатора излага набор от възможности, които могат да адресират установените проблеми, включително улесняване на потребителите да се прехвърлят от телефон с iOS на Apple и Android телефон на Google, без да губят функционалности или данни.

Освен това разглежда дали потребителите могат да инсталират приложения от места, различни от App Store на Apple и Play Store на Google.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още