IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco съкращава 5500 служители

Това е най-тежкият ход на главния изпълнителен директор Чък Робинс до момента

12:27 | 18.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Cisco Systems обяви, че съкращава 5500 служители, или 7% от своята работна сила. Ходът представлява най-новият опит на компанията да отговори на пазарните промени, включващи все по-големите предпочитания на потребителите към софтуера вместо към хардуера, пише Wall Street Journal.

Съкращенията, започващи през това тримесечие, подновяват усилията за съкращаване на разходите и създават възможност за наемането на служители с нови таланти.

Освобождаването на работници, обявено при представянето на резултатите за четвъртото фискално тримесечие, представлява най-драматичният ход до момента от страна на главния изпълнителен директор Чък Робинс, който пое поста миналата година.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания твърди, че ще реинвестира спестяванията от съкращенията в начинания, които очаква да постигнат растеж, включително софтуерните ѝ предложения и услугите.

В сряда Cisco обяви, че приходите на бизнеса ѝ със суичове са нараснали с 2 на сто, докато тези от бизнеса с рутери са спаднали с 6%. През предходното тримесечие и двата отбелязаха спад.

Като цяло Cisco заяви, че печалбата ѝ през четвъртото фискално тримесечие е скочила с 21% при спад на приходите от 1,6%, след като компанията затегна разходите си в няколко области. Стойността на акциите ѝ спадна с 1 на сто до 30,31 долара за брой по време на следборсовата търговия.

Печалбата скочи до 2,81 млрд. долара, или 56 цента на акция, от 2,32 млрд. долара, или 45 цента на акция, през същия период миналата година. Приходите пък се свиха до 12,64 млрд. долара от 12,84 млрд. долара.

Компанията прогнозира, че приходите през текущото тримесечие ще запазят нивото си, ще нараснат или спаднат с 1% спрямо същия период миналата година. Тя очаква коригирана печалба на акция в диапазона 58-60 цента. Анализаторите прогнозират спад на приходите с 2% и коригирана печалба от 60 цента на акция.

„Продължаваме да управляваме бизнеса си добре“, коментира Робинс, въпреки това, което той определи като несигурна икономическа обстановка.

Приходите от телекомите и други доставчици на услуги са се свили с 5%, попадайки на негативна територия след три последователни тримесечия на растеж, обяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още