IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco прогнозира първи ръст на приходите си от 8 тримесечия

Това е добър сигнал за насочването на компанията към услугите и софтуера

13:21 | 16.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската технологична компания Cisco Systems прогнозира първия ръст на приходите си от осем тримесечия насам, което дава сигнал за успеха на компанията в насочването на фокуса ѝ към услугите и софтуера, пише Bloomberg.

Приходите за текущия период ще се увеличат с около 3 на сто спрямо година по-рано, обяви фирмата. Това означава приходи от около 11,9 млрд. долара, в сравнение със средната прогноза на анализаторите за 11,7 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Книжата на Cisco повишиха стойността си с 5 на сто след обявяването на новината. Главният изпълнителен директор Чък Робинс направи редица придобивания, за да насърчи предложенията на софтуер и услуги, които позволяват на компаниите да управляват и опазват своите мрежи от разстояние. По този начин Cisco се опитва да намали зависимостта си от свиващия се пазар на скъп хардуер. Суичовете и рутерите все още носят значителна част от приходите от продажби на Cisco, а търсенето намалява, тъй като потребителите се насочват към по-евтино оборудване и свиват разходите си за аутсорсинг на компютърните и мрежовите си нужди.

„Той прави добри стратегически ходове“, коментира анализаторът от Edward Jones & Co. Дейвид Хегър.

През октомври компанията обяви, че ще придобие Broadsoft за 1,9 млрд. долара, за да се сдобие с нейните базирани в облака комуникационни продукти и услуги.

"Работим по тази стратегия, откакто Чък пое поста“, коментира главният финансов директор Кели Креймър в телевизионно интервю. По думите му компанията се радва на голям напредък в насочването към абонаментните услуги.

Креймър твърди, че Cisco, една от най-богатите компании в технологичната индустрия с около 71,6 млрд. долара в брой, вярва, че предложените данъчни промени в САЩ ще помогнат на фирмата.

Като се изключат някои елементи, печалбата през първото тримесечие, което завърши на 28 октомври, е достигнала 61 цента на акция. Приходите от продажби са се свили с 2 на сто до 12,1 млрд. долара. Средната прогноза на анализаторите беше за печалба от 60 цента на акция при 12,1 млрд. долара приходи, сочат данни на Bloomberg.

Печалбата за фискалното второ тримесечие, което завършва през януари, ще бъде между 58 и 60 цента на акция, обяви компанията. Анализаторите смятат, че сумата ще е 58 цента на акция.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още