IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco: Мобилните данни ще залеят света

Компанията прогнозира, че трафикът на данни от клетъчни мрежи ще се увеличи осем пъти до 2020 г.

17:10 | 05.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Смартфоните и другите мобилни устройства ще залеят интернет с данни през следващите години. Cisco Systems тази седмица обяви прогнозата си, че трафикът на данни от клетъчни мрежи ще се увеличи осем пъти до 2020 г., достигайки 366,8 екзабайта от 44,2 екзабайта за 2015 г., пише Wall Street Journal.

Един екзабайт е равен на един квинтилион байтове, или 1 млрд. гигабайта. Общите 366,8 екзабайта са еквивалентни на публикуването на 7 трлн. видеоклипа в YouTube, посочва Cisco.

Дори и при този обем мобилният трафик ще представлява само 15% от общия трафик на данни до 2020 г. спрямо 5% през 2015 г. Но той ще расте с по-бърз темп от интернет като цяло, твърди компанията.

Cisco вижда множество двигатели на растежа на мобилните данни. Начело на този списък стои видеото - както броя на видеата, които се генерират от смартфони, така и нарастващото търсене на висококачествени изображения, които изискват по-голям трафик на данни.

Един от важните фактори за ръста на трафика ще е разпространението на основните технологии. Cisco очаква броят на мобилните потребители да нарасне и да достигне 5,5 млрд. души през 2020 г., или 70% от световното население, от 4,8 млрд. през 2015 г. Това ще бъде повече от броя на хората с електричество (5,3 млрд.) или банкови сметки (4,5 млрд.), твърди Cisco.

Същевременно много хора имат повече от едно мобилно устройство - особено умни часовници и други преносими устройства, които започват да си комуникират помежду си, понякога без да е необходима намесата на потребителя. Cisco посочва, че броят на свързаните мобилни устройства ще нарасне от 7,8 млрд. през 2015 г. до 11,6 млрд. през 2020 г.

Шрути Джайн, старши анализатор на Cisco, твърди, че една от най-изненадващите тенденции в новите изследвания на компанията е това колко бързо мобилният трафик на данни ще се измести към четвъртото поколение (4G) мрежите, които прехвърлят данни по-бързо от 3G мрежите, популярни в момента.

До 2020 г. подобни мрежи ще могат да се справят с връзките на 40,5% от мобилните устройства, което е доста над 14,5% през 2015 г., докато се справят със 72% от мобилния трафик, допълва Cisco. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още