IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четири български организации са финалисти на местния финал на Chivas Venture

Големият финалист от България ще стане ясен в края на месеца

16:40 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Христо Христов от iHelp. <em>Снимка: Chivas</em></p>

Христо Христов от iHelp. Снимка: Chivas

Четири български организации, занимаващи се със социални проекти, бяха обявени за финалисти на местно ниво в Chivas Venture 2020 – глобалното състезание, което за шеста година ще даде 1 млн. долара безвъзмездно финансиране на стартъпи, съчетаващи желанието си за позитивна промяна на света с успешен бизнес модел, съобщават организаторите.

От десетките включили се в инициативата компании, организации и социални предприемачи, бяха избрани само четири. Само една от тях обаче ще отиде на големия финал. Коя ще бъде тя, ще се разбере в края на януари. Финалистите от всяка държава ще участват в глобалния финал на Chivas Venture 2020 през юни. Преди това обаче ще има първоначален кръг с онлайн гласуване на публиката за част от финансирането.

Четирите компании, достигнали до българския финал, са:

1) Био Стопанство Лопянко

Компанията развива проекта Агри Гая ‘18, чиято основна цел е изграждането на био рафинерия за коприна, предлагаща революционна трансформация и иновация в копринената индустрия. Проектът може да доведе до промени в текстилната индустрия, в това число и значително намаляване на отпечатъка върху околната среда.

2) Enova H2O

Enova също предлага иновативни решения в борбата със замърсяването, но се фокусира върху това на водата. Решението на компанията е базирано на нови биоелектрохимични сензори, които могат да засекат и качествено да определят органичното замърсяване на водата около 5000 пъти по-бързо, отколкото настоящите методи.

3) Biomyc

Компанията създава иновативни продукти в областта на опаковките и е решена да се бори с глобалното замърсяване. За целта предлага целия цикъл от услуги за всеки бизнес – от консултация през дизайн и производство до доставка. Фокусът пада върху биотехнологиите и бързо възобновяемите ресурси. Biomyc дава решения, независимо дали става дума за компостиране, рециклиране, повторна употреба или преработка.

4) iHelp

Компанията iHelp си е поставила за цел да намали коефициента на смъртност, благодарение на адекватна първа помощ в минутите преди пристигането на Бърза помощ. Едноименното ѝ приложение работи за създаването на най-голямата мрежа за взаимопомощ и своевременно уведомяване на близък човек или 112 при инцидент.

Четирите компании са избрани от жури, включващо собственикът на издателска къща „Жанет 45“ Манол Пейков, президентът и съдружник в „Мусала Софт“ Елена Маринова, Боян Бенев от SHYN и миналогодишните победители от България LAM’ON в лицето на Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още