IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел проправя пътя към единно патентно право

Очаква се единният патентен съд да опрости процедурите и да доведе до по-бързи решения

10:03 | 31.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел проправя пътя към единно патентно право

Европейската комисия възнамерява да завърши правната рамка за общоевропейска патентна защита и да актуализира правилата за компетентността на съдилищата и признаването на съдебни решения. Промените ще проправят пътя пред специализиран европейски патентен съд — Единен патентен съд, който ще може да започне своята работа, след като бъде ратифицирано споразумението за единен патентен съд, и ще позволи на дружествата и изобретателите да защитават своите патенти, се казва в изявление на ведомството.

Цифрите по темата са достатъчно красноречиви: в Съединените щати през 2011 г. са били предоставени 224 000 патента, в Китай — 172 000, докато в Европа са били издадени само 62 000. Една от причините за тази огромна разлика според ЕК са прекомерните разходи и усложненията, свързани с получаването на патентна защита в рамките на единния пазар на ЕС.

Понастоящем тези, които искат да получат общоевропейска защита за своите изобретения, трябва да валидират европейските патенти във всички 28 държави — членки на ЕС. Патентопритежателят може да участва в множество съдебни производства в различни държави по един и същи спор. Това обаче ще се промени в близко бъдеще благодарение за споразумението за пакета за единния патент. 

Очаква се единният патентен съд, който беше създаден по силата на споразумение, подписано на 19 февруари 2013 г., да опрости процедурите и да доведе до по-бързи решения, като вместо паралелни съдебни процеси в националните съдилища ще трябва да се води само едно съдебно дело пред специализирания съд.

Съдът ще може да издава решения относно валидността и нарушението на европейските и единните патенти за всички договарящи се държави, като по този начин се избягват паралелните производства и постановяването на различни решения по тях. 25 държави членки участват в тази единна патентна рамка, която е отворена за всички държави членки.

„Променяйки правилата за признаването на съдебни решения, ние полагаме основите за започването на работата на новия Единен патентен съд. При възникването на спор дружествата не трябва вече да предявяват искове пред няколко съдилища в различни страни,“ заяви заместник-председателят Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието.

„Премахването на бюрократичните пречки, допълнителните разходи и правната несигурност, свързана с наличието на 28 различни и често противоречащи си системи, прави единния пазар по-привлекателен. Това е един много добър пример за това как политиките на правосъдието могат да стимулират растежа.“

Предложението трябва да бъде одобрено от държавите членки и от Европейския парламент, преди да се превърне в закон.

Освен това ЕК призовава държавите членки да ратифицират във възможно най-кратки срокове споразумението за единен патентен съд и съответно да приключат подготвителните работи за започване на работата на Съда, за да могат първите единни патенти да бъдат предоставени възможно най-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още