IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия блокира WhatsApp за 72 часа

Компанията е отказала да съдейства на разследване, като не е разкрила информация за потребителски разговори

09:53 | 03.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Бразилски съдия издаде 72-часова забрана на чат услугата на Facebook WhatsApp в страната. Това е поредният сблъсък между технологичния гигант и бразилското правителство, пише Wall Street Journal

Очаква се забраната, която влезе в сила вчера в 14 ч. местно време, да предизвика вълна от критики, тъй като до известна степен се намеси в животите на милиони бразилци, които използват безплатната услуга за изпращане на съобщения.

“След като си сътрудничихме в пълна степен с местните съдилища, ние сме разочаровани от решението на съдията отново да разпореди блокирането на WhatsApp в Бразилия”, заяви говорителят на компанията. WhatsApp твърди, че не разкрива съдържанието на комуникацията между своите потребители и съответно не споделя такава информация с властите.

Това не е първият път, в който WhatsApp е обект на правни битки в Бразилия. През декември друг съдия блокира WhatsApp в страната за това, че е отказала да сътрудничи за криминално разследване. Забраната беше вдигната след по-малко от 48 часа.

През март бразилската полиция за кратко задържа вицепрезидента на Facebook за Латинска Америка Диего Дзодан за това, че не се е съобразил с иск на правителството за предоставяне на достъп до съобщения в WhatsApp, свързани с организирана престъпност и трафик на наркотици.

Забраната от вчера е част от същия процес, който доведе до арестуването на Дзодан, твърди говорителят на съда, без да дава повече подробности по случая.

WhatsApp е най-популярното приложение за изпращане на съобщения в Бразилия, четвъртият най-голям пазар на смартфони в света. Близо половината от 200-милионното население на странатa използва редовно функциите на приложението за безплатни текстови и гласови съобщения според Facebook. Според портала O Globo за няколко часа конкурентната услуга Telegram е отчела 1 млн. нови потребители. В случай, че някой от бразилските оператори откаже да блокира WhatsApp, е заплашен от глоба в размер на 500 000 реала (127 000 евро) на ден. 

След забраната главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг остро критикува решението, определяйки случилото се като “тъжен ден за Бразилия”.

Страната е един от най-големите пазари извън САЩ за Google, Facebook и Twitter. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Правителствата не са готови за демокрация май май, ще хвърчат глави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още