IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият надзор не откри нарушения на Facebook при IPO-то?

Оправдателна присъда на SEC може да помогне на социалната мрежа да се защити от многобройните дела

13:23 | 22.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борсовият надзор не откри нарушения на Facebook при IPO-то?

Американската комисия за търговия с ценни книжа (SEC) не е успяла да намери доказателства за това, че Facebook е скрил важна информация от инвеститорите си при първичното публично предлагане. Неназован източник на Bloomberg твърди, че SEC не е намерила неправомерни действия на социалната мрежа.

Самото разследване все още не е напълно приключено, се казва в материала. SEC все още проверява дали инвеститорите са загубили пари, защото компанията не ги е информирала достатъчно добре за бизнес рисковете при употребата на мобилни телефони. Нито SEC, нито Facebook коментираха материала на Bloomberg.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси започна разследване през май на IPO-то на Facebook, след като цената на акциите се срина. Освен това при самия старт имаше и технологични проблеми. Според инвеститорите именно началните проблеми са допринесли за това, акцията да не бъде толкова търсена, колкото се очакваше. В първата минута на сесията 83 млн. акции на новака на борсата са сменили собственика си. Бурният старт обаче прекъсна победоносния си ход в първия половин час.

"Имаше известна несигурност около отварянето на търговията, защото хората не знаеха на какъв етап са били поръчките им", казва един търговец. До края на деня цената на акциите достигна само оскъдното увеличение от 0,6% до 38,23 долара, а в навечерието на дебюта борсовите участници очакваха ръст в размер на до 50%

Емисионната цена от 38 долара за акция не може да бъде достигната. Миналия петък цената на акциите при затварянето беше 19 долара за брой.

Оправдателна присъда на SEC може да помогне на Facebook да се защити от многобройните дела, които инвеститорите подадоха заради загубите си. Те обвиняват социална мрежа, че в критичните дни преди IPO не е признала за "значително и обхватно намаляване" на прогнозите за растежа си. В началото на октомври комисия от съдии реши да обедини близо 50 внесени дела и те да бъдат изслушани от федерален съдия в Ню Йорк.

Facebook смята, че всички оплаквания са неоснователни. Компанията обяви, че ще се защитава яростно срещу обвиненията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още