IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болният председател на Samsung бе обвинен в укриване на данъци за милиони

Лий Кън-хе е с влошено здравословно състояние от 2014 г. насам

12:01 | 08.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лий Кън-хе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лий Кън-хе. Снимка: Архив Ройтерс

Болният председател на Samsung Electronics Лий Кън-хе е oбвинен от южнокорейската полиция по случай за укриване на данъци в размер на 8,2 млрд. вона (7,5 млн. долара), който включва използването на банкови сметки на служителите, предава Ройтерс.

Това е поредният от серията от скандали, които разтърсват фамилията, стояща зад Samsung, най-голямата южнокорейска бизнес корпорация.

Синът на председателя Лий Дзие-юн, който е наследник на Samsung Group, беше пуснат от ареста по-рано тази седмица, след като апелативният съд намали присъдата му за корупция и даване на подкупи.

След като получи сърдечен удар през 2014 г., 76-годишният Лий е в болницата Samsung Medical Centre в Сеул и трудно комуникира, показвайки слаби признаци на възстановяване. До този момент Лий Дзие-юн пък е смятан за ръководител на групата, тъй като баща му не е в състояние да управлява.

Полицията заяви, че възрастният Лий не може да бъде разпитан заради здравословното му състояние, Samsung е отказала да коментира темата.

"Председателят на Samsung Лий Кън-хе и директор на Samsung, управлявал средствата в 260 банкови сметки, издадени на имената на 72-ма директори, са заподозрени в избягване на данъци за 8,2 млрд. вона“, коментира Корейската национална полицейска агенция, която планира да насочи случая към прокурори.

Полицията допълни, че сметките, в които има около 400 млрд. вона, са открити в рамките на проверка за предполагаеми неправомерни плащания за реновирането на семейната резиденция на Лий.

Въпреки че наследникът Лий Дзие-юн не е забелязван в офиса си, след като беше освободен на 5 февруари, представители на корейската бизнес общност очакват той отново да поеме контрола и да инвестира повече в бизнеса, за да създаде работни места, които биха могли да смекчат обществения гняв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още