IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокчейн технологията ли е бъдещето на гласуването?

Американските власти търсят начини да повишат сигурността преди изборите в средата на мандата през ноември

14:49 | 12.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

За 23-те си години в американската армия Марк Уорнър е преживял от първо лице препятствията пред гласуването в чужбина. „Трудно е да получиш имейл в хълмиста област на Афганистан, трудно е и да го изпратиш“, споделя той.

Като държавен секретар на Западна Вирджиния Уорнър иска да помогне на членовете на американската армия, които са на мисия в чужбина, да упражняват по-лесно правото си на глас. Само 20% от военните от щата, които се намират в чужбина, са гласували през 2016 г. Той също така иска да повиши сигурността на изборите, пише Bloomberg.

На първичните избори в щата през май Уорнър сбъднал желанието си. Пилотна програма, която позволява гласуване чрез брокчейн мрежа, помогнала на сина му Скот, лейтенант от американската армия във Винченца, Италия, да пусне бюлетина със смартфона си. „За същото време можех да заредя и да гледам видео в You Tube. Вместо това изпълних гражданския си дълг“, казва Скот Уорнър.

Западна Вирджиния тества нов метод, който използва блокчейн технология, за да съхранява и гарантира сигурността на дигитални гласове на фона на засилените притеснения за намеса в изборите. Представители на американското разузнаване предупреждават, че Русия може да се намеси в изборите по средата на мандата на Конгреса на 6 ноември, а на 31 юли Facebook съобщи, че разследва намеса в платформите й, сходни с тези по време на президентските избори през 2016 г.

На конференция през юли на представители на избирателната комисия киберсигурността доминираше в дискусиите. Експериментът в Западна Вирджиния може да помогне да се установи дали блокчейн технологията, използвана широко при криптовалутите, има място в сигурността на изборите. Но специалисти по компютърни технологии казват, че гласуването чрез мобилен телефон е рисковано.

Пилотната програма е финансирана с дарение от 150 хил. долара от фондацията Tusk/Montgomery Philanthropies, създадена от бившия консултант на Uber Technologies Брадли Туск. Когато чул за интереса на Уорнр, той поискал от един от екипите си да разучи стартъп компаниите, предлагащи гласуване чрез мобилно устройство. За пилотната програма била избрана базираната в Бостън компания Voatz.

По-широката цел на Туск е да разшири участието на избиратели в САЩ, като позволи на повече хора да гласуват чрез мобилното си устройство. Той е бил ръководител на кампанията през 2009 г. на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. „Имам деца на 12 и на 9 години и те ще сметнат за истинска лудост да не можеш да гласуваш по телефона“, казва Туск. Той иска да тества гласуването по мобилен телефон с групи като военните, след това държавни служители, „които искат да опитат нещо различно“, така че това да се превърне в обичайна практика.

Уорнър и директорът на предизборния му щаб в Западна Вирджиния Доналд Керси работили с Voatz, за да направят приложение, което използва софтуер за лицево разпознаване, за да потвърди идентичността на избирателите, отговарящи на законите в щата. Гласовете били съхранявани в блокчейн, в „дигитален сейф“ в облак. В деня на първичните избори представителите на избирателната комисия в окръга използвали устройства за биометрична идентификация, за да отключат и съберат гласовете.

Два окръга, Харисън и Мононгалия, задействали пилотната програма на първичните избори на 8 май. Тъй като приложението било ново, малцина избиратели прибегнали до него, казва Керси. Блокчейн технологията разпределя и съхранява гласовете в 16 локации, включително облака, използвайки различни доставчици. Хакер трябвало да проникне във всички 16 локации, за да получи достъп до гласовете, обяснява Керси.

Според скептиците обаче гласуването чрез блокчейн няма да подобри сигурността. Това е предимно мода, казва Джей Алекс Халдерман, преподавател по компютърни технологии в Мичиганския университет, известен с това, че е прониквал в машини за гласуване. Той твърди, че все още има сериозни проблеми със сигурността при гласуването чрез мобилно устройство, които блокчейн не разрешава. Сред тях са запазването на анонимността и прехвърлянето на гласове от заразени със зловреден софтуер смартфони. „Струва си да се направят проучвания, но може би ще минат десетилетия преди да постигнем успех“, казва Халдерман.

Мобилните системи не са подкрепени и с хартиени носители, което затруднява проверката на преброяването на гласовете, казва Одри Малагон, преподавател по математика, която работи с активистката група Verified Voting Foundation. „Надявам се, че те ще признаят, че технологията още не е готова за повсеместна употреба“, казва тя. Някои окръзи в Западна Вирджиния използват само хартиени бюлетини, други имат машини за гласуване, които издават бележка, така че избирателите могат да потвърдят избора си.

От май насам приложението на Voatz е преминало през проверка на пет компании в областта на сигурността, казва Керси. Блокчейн технологията е била подложена на външен преглед и в началото на август, като резултатите все още не са обявени. Западна Вирджиния ще даде възможност за гласуване чрез мобилен телефон на избирателите в чужбина от всички 55 окръга за изборите през ноември въпреки критиките.

Туск предоставя около 400 хил. долара за тази цел и води разговори с други щати за пилотната програма. Той се надява, че в крайна сметка федералните власти ще окажат подкрепа. „Не може да плащам за това навсякъде“, споделя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още