IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш директор на Uber отива на съд за опит за прикриване на хакерска атака

Джоузеф Съливан е обвинен в даването на подкуп на хакерите, за да замълчат за случая

10:42 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Бивш директор на Uber е обвинен във федерален съд, че е организирал плащането на 100 хил. долара на хакери, за да прикрие голяма атака, в рамките на която бяха откраднати лични данни на около 57 млн. от потребителите на услугата за споделено пътуване и на шофьорите през 2016 г., пише CNBC.

Хакерите се признаха за виновни за организирането на престъпната схема и очакват присъдите си. В рамките на делото срещу бившия главен директор по сигурността на Uber Джоузеф Съливан се твърди, че хакерите са споделили данните с трети човек, който може още да ги притежава.

Преди 52-годишният Съливан служеше като адвокат в Computer Hacking and IP Unit в САЩ. Той е бил част от същата федерална прокуратура, която сега повдигна обвинения срещу него.

Съливан живее в Пало Алто, Калифорния, а предишният му опит включва компании като Facebook, eBay и PayPal. Той е бил част от Федералната комисия за повишаване на националната сигурност по време на управлението на Барак Обама.

Брадфорд Уилямс, говорителят на Съливан, който също преди е работил за eBay, посочва в изявление, че няма „никаква заслуга“ за обвиненията.

„Ако не са били усилията на господин Съливан и на екипа му, вероятно хората, отговорни за този инцидент, никога е нямало да бъдат напълно идентифицирани“, гласи изявлението. „От самото начало господин Съливан и неговият екип са работили в тясно сътрудничество с правни, комуникационни и други екипи в Uber, в съответствие с правилата на компанията. Тези политики дават ясно да се разбере, че правният отдел на Uber, а не Съливан или неговия екип, са отговорни за вземането на решение дали и на кого трябва да бъде разкрит въпросът“.

Обвиненията към Съливан станаха ясни в същия ден, в който Апелативният съд в Калифорния позволи на Uber и Lyft да продължат да считат своите шофьори в щата за независими контрагенти – решение, което ще даде на двете компании още няколко месеца, за да защитят своите бизнес модели на този ключов пазар.

Новите обвинения към Съливан служат и като напомняне за спорното минало на Uber под ръководството на съоснователя ѝ Травис Каланик, който се оттегли от поста през 2017 г. под натиска на инвеститорите. След това ръководството пое Дара Косровшахи, който се извини за миналото поведение на компанията при управлението на неговия предшественик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още