IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech може да поемат част от разходите за телекомуникационната мрежа в ЕС

Компании като Meta и Alphabet са отговорни за над 56% от целия световен трафик на данни в ЕС за 2021 г.

09:31 | 03.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Технологични гиганти като Google, Meta и Netflix може да се наложи да поемат част от разходите за европейската телекомуникационна мрежа. Това обяви еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер след оплаквания от страна на операторите в блока, предава Ройтерс.

„Смятам, че има проблем, който трябва да разгледаме много фокусирано, и това е въпросът за справедливия принос към телекомуникационните мрежи“, каза Вестагер на пресконференция.

По думите ѝ има играчи, които генерират много трафик, подкрепящ бизнеса им, но в действителност не допринасят особено за възможността за осъществяването на този пренос на данни. „Те не допринасят с инвестиции за разгръщането на свързаността“, казва тя.

„А ние сме в процес на задълбочено разбиране как това може да се случи“, коментира Вестагер, допълвайки, че проучва как трафикът на данни се развива с течение на времето и това е свързано с пандемията на Covid-19.

Според изследване, публикувано от телекомуникационната лобистка група ETNO в понеделник, Meta, Alphabet, Apple, Amazon, Microsoft и Netflix са отговорни за над 56% от целия световен трафик на данни за миналата годината.

Изследването посочва, че годишен принос от 20 млрд. евро към мрежовите разходи от страна на технологичните гиганти може да даде тласък със 72 млрд. евро на икономиката на Европейския съюз.

Вестагер обаче не отдели много време на призивите на телекомуникационната индустрия за разхлабване на правилата на ЕС за сливания и придобивания, които да позволят по-голяма консолидация.

„Проблемът е, че аргументите, които чуваме, като необходимостта от мащаб, за да се инвестира, не са нови“, казва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bojko84
преди 1 година
А тогава защо е нужно изобщо абонатите да плащат за интернет? По колко пъти искат ще се плаща за една и съща услуга и защо вместо това не обърнат внимание на торентите, които заемат останалите 50 процента от трафика на мрежите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още