IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech дава рамо на Big Oil в сондажната битка край бреговете на Бразилия

Технологичният гигант Microsoft задълбочава своите връзки с петрола, като помага на Petrobras да оцелее в пандемията

22:49 | 20.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

След като пандемията от коронавирус принуди част от работниците ѝ да извършват своята дейност дистанционно, бразилската енергийна компания Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) се обръща за помощ към облачните технологии на Microsoft Corp., изтъква в интервю за Bloomberg Фернандо Лемос, главен технологичен директор на бразилското звено на основната от Бил Гейтс и Пол Алън технологична компания.

Този ход позволява на служителите на Petrobras да получат достъп в домашни условия до данни, които преди са били достъпни единствено от корпоративните офиси. По този начин те могат да наблюдават работата и спазването на мерките за безопасност при дълбоководните сондажни съоръжения и плавателни съдове.

С помощта на технологиите за изкуствен интелект (ИИ) на Microsoft, чиито програми обработват множество геоложки данни, Petrobras също се стреми да ускори по този начин процесите за достигане на търговско производство на своите офшорни обекти, като в същото време ограничи разходите.

„Увеличихме и ускорихме използването на ИИ при сондажите“, изтъква Лемос, като добавя: „Бяхме подложени на изпитание като доставчик на Petrobras”. 

Ходът, предизвикан от рязко изменените работни условия заради пандемията, поставя Microsoft и Petrobras в центъра на облачните технологии за обработка на данни от петролната индустрия. Но партньорството хвърля технологичния гигант във фокуса на природозащитните организации, които засилват своя натиск върху петролните компании на фона на глобалната борба с покачването на световните температури.

Microsoft разполага с един от най-агресивните планове за ограничаване на парниковите емисии - компанията обеща да постигне въглероден неутралитет до 2030 г. Дружеството създаде климатичен фонд на стойност 1 млрд. долара, който да инвестира в зелени технологии и компании. Фондът се присъедини към Nike, Starbucks, Unilever и Danone, които обособиха консорциум, посветен на споделянето на ресурси и стратегии за намаляване на емисиите на въглероден диоксид.

В същото време Microsoft е подложена на критики от екоактивистите за продажбата на софтуер, който се използва за подпомагане на проучвателната дейност и добива на изкопаеми течни горива от клиенти като Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp.

Доклад на Greenpeace от 19 май призова Microsoft и Amazon.com за прекъсване на „връзките с някои от най-силно замърсяващите петролни компании в света“.

В същото време от Petrobras и Microsoft твърдят, че ограничават въглеродния си отпечатък чрез повишаване на ефективността на операциите.

Големите производители на петрол разчитат на модерните технологии за обработка на данни, а британската BP и италианската Eni управляват два от най-мощните суперкомпютри в света.

Споразумението с бразилската компания дава значителна опора на Microsoft на пазара на петролни услуги, който е доминиран от доставчиците на оборудване за сондажна дейност. Световните лидери при петролните услуги Schlumberger, Halliburton и Baker Hughes се опитват да дигитализират операциите на титани като Exxon и Royal Dutch Shell.

Petrobras разчита до голяма степен на собствените си изследвания при разработването на дълбоки находища, намиращи се на километри под Атлантическото морско дъно. Конкуренти като Exxon и Shell са склонни да разчитат повече на доставчици на услуги като Schlumberger и Halliburton.

Това дава предимство на Petrobras в използването на облачни изчисления за дълбоководните проучвания, изтъква Лемос.

Развитието на подобни технологии позволяват на Petrobras да свие своята работна сила, ограничавайки разходите си. През последните четири години компанията е съкратила приблизително 20 500 позиции, или 26% от работната си сила, и има за цел да свие работните места с още 22% за три години.

Petrobras започна да налага сред служители си Office 365 на Microsoft през миналата година. Появата на пандемията и софтуерът улесниха бързото прехвърляне към облачната услуга на Microsoft Azure. Използването на „виртуални терминали“ нарасна до около 15 000 на ден. Геолозите, които изучават офшорните обекти, сега го правят от вкъщи. Разширен е и пилотният съвместен проект с Microsoft за наблюдение на оборудването за безопасност в открито море.

В същото време Petrobras подсилва връзките си и с Facebook. Бразилската компания използва платформата Workplace, за да подпомогне дистанционната работа, докато траят ограниченията, наложени заради коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още