IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом вика технологичните гиганти на среща за киберсигурността

Властите търсят начин да предотвратят големи хакерски пробиви след миналогодишните атаки

16:55 | 13.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Представители на Белия дом ще се срещнат днес с директори на водещи технологични фирми, сред които Google, Apple и Amazon.com, за да обсъдят софтуерната сигурност, след като Съединените щати преживяха няколко големи кибератаки миналата година, предава Ройтерс.

През декември съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан изпрати писмо до главните изпълнителни директори на технологични фирми след откриването на уязвимост в софтуера с отворен код, наречен Log4j, който организации по целия свят използват, за да въвеждат данни за своите приложения.

В писмото Съливан отбелязва, че такъв софтуер с отворен код се използва широко и се поддържа от доброволци. Освен това е „ключов проблем за националната сигурност“.

На днешната среща, домакин на която ще бъде заместник-съветникът по национална сигурност за развиващи се и кибертехнологии Ан Нойбергер, ще бъдат обсъдени притесненията относно сигурността на софтуера с отворен код и как тя може да бъде подобрена, обявиха от Белия дом.

Други технологични компании, които ще изпратят представители на срещата, са IBM, Microsoft, Meta Platforms и Oracle. Правителствени служби, включително Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на отбраната и Министерството на търговията, също ще участват.

Киберсигурността е основен приоритет за администрацията на Байдън след няколко големи кибератаки миналата година, които доведоха до кражбата на хиляди документи на компании и правителствени агенции от хакери.

Една от атаките, за която американското правителство твърди, че вероятно е организирана от Русия, доведе до пробив в софтуер, създаден от IT компанията SolarWinds, и даде на хакерите достъп до хиляди компании и държавни служби, които използват нейните продукти. Хакерите получиха достъп до имейли на министерствата на финансите, правосъдието и търговията, както и до тези на други агенции.

Нарастващата честота и въздействието на подобни атаки накараха администрацията да издаде допълнителна заповед миналата година, която създаде съвет за контрол и нови софтуерни стандарти за правителствените ведомства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още