IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатският Uber - Grab, ще набере общо 3 млрд. долара до края на годината

Компанията се стреми да следва стъпките на китайската Tencent при разработката и популяризирането на мобилните приложения, смята президнетът Минг Маа

14:41 | 05.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатската компания за споделено пътуване Grab ще приключи годината с 3 млрд. долара от новото набиране на средства, тъй като се стреми да се справи със засилващата се конкуренция в региона, в който живеят над 600 млн. души, съобщава CNN. 

Базираният в Сингапур стратъп е набрал повече от 2,7 млрд. долара през годината, като се очаква до края на декември сумата да достигне 3 млрд. долара, съобщи днес президентът на компанията Минг Маа в интервю пред CNN.

Новото набиране на средства, което включва 1 млрд. долара от Toyota през юни, повиши стойността на Grab до 11 млрд. долара, споделя източник, запознат със случая.

Grab попадна в медийните заглавия през март, когато закупи бизнеса на американската Uber в осем страни от Югоизточна Азия, където сега е едноличен лидер.

Според Маа компанията се стреми да следва стъпките на китайския технологичен гигант Tencent, който създаде широко популярното мобилно приложение WeChat.

Подобни приложения са особено популярни в тази част на Азия, тъй като повечето потребители имат смартфони от по-нисък клас, които не разполагат с достатъчно голямо място за сваляне на голямо количество софтуер.

Grab се позиционира като приложение с разностранни функции в момент, когато технологичните компании от САЩ и навсякъде другаде попадат под значително по-строгите регулации и отнасят множество санкции за не неправилно използване на личните данни на потребителите.

По думите на Маа Grab е съсредоточена върху сигурността и неприкосновеността на личния живот на потребителите и е отговорна към тях и към своите бизнес партньори по отношение на информацията, която нейното приложение събира.

„Предизвикателството е в това да бъде напълно прозрачен, когато използваш личните данни на хората“, смята Маа, като добавя: „Ако не се справиш с това те очакват сериозни проблеми“.

През септември Grab и Uber бяха глобени с 9,5 млн. долара заради сделка по продажбата на бизнеса на американската компания в Югоизточна Азия, която доведе до значителен спад на конкуренцията на местните пазари.

Grab беше задължена да заплати 4,7 млн. долара, а Uber – 4,8 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още