IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуваха още трима директори на Samsung Electronics

Те са обвинени в заговор за заблуждаване на властите

18:30 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южнокорейски съд прибра в ареста трима директори на Samsung Electronics по обвинение в съучастие в заговор. Разследването е свързано с предполагаема счетоводна измама, предава Ройтерс. 

Властите са започнали разследване по подозрение в измама в звеното Samsung Biologics, след като финансовият регулатор е обявил, че стойността на фирмата е била завишена с 4,5 трлн. вона (3,82 млрд. долара) през 2015 г. 

Случващото се е поредният правен проблем за най-големия южнокорейски конгломерат, чийто лидер Лий Дзие-Юн е въвлечен в друг съдебен процес, свързан с корупционния скандал с участието на бившия президент на страната Пак Кън-хе. 

“Дързостта на престъпните деяния на подсъдимите надхвърля въображението на обществото”, коментира съдията по случая. “Повечето южнокорейци искат Samsung… да се превърне в компания от световна класа, допринасяща към икономиката на страната. Но ако този растеж се базира на нарушения и незаконосъобразност, той няма да бъде приветстван”. 

Адвокатите на арестуваните директори не са открити веднага за коментар. Samsung Electronics е отказала да коментира въпроса, а представители на Samsung Biologics не са открити веднага. 

Властите обвиняват директорите, че са поръчвали на служители на биофармацевтичната фирма да унищожават и прикриват вътрешни документи, докато властите са разследвали компанията за нарушаване на счетоводните правила. Въпросните усилия са включвали поставянето на близо две дузини настолни компютри и лаптопи, както и компютърни сървъри под етажите, на които оперира заводът на Samsung Biologics, който се намира в близост до столицата Сеул. 

Граждански групи твърдят, че предполагаемата измама е имала за цел да повиши стойността на компанията майка на Samsung Biologics - Samsung C&T.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още