IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple си навлече гнева на Пекин

Компанията бе критикувана заради приложение, ползвано от протестиращите в Хонконг

09:33 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Официалният вестник на Китайската комунистическа партия People’s Daily отправи остри критики към Apple за това, че компанията е позволила в нейния магазин за приложения да присъства такова, което следи движението на полицията в Хонконг и е било използвано от протестиращите по време на продължаващите, а често и прерастващите в насилие демонстрации, предава Ройтерс.

В коментара на вестника не се споменава името на приложението, но се твърди, че Apple е съучастник и е помагала на протестиращите, дори се поставя въпросът дали компанията има „ясна умисъл“.

Подобна карта, достъпна в App Store, е Hkmap.live, която често бе коментирана в Twitter във връзка с критики и подкрепа на протестиращите. Разработчикът ѝ не е отговорил веднага на запитването за коментар. 

Apple е поредната чуждестранна компания, която е свързвана с продемократичните протести в Хонконг, продължаващи вече четири месеца.

Националната баскетболна асоциация (NBA) и американската спортна марка Vans също се забъркаха в проблеми около протестите.

Статията в уебсайта на People’s Daily посочва, че Apple няма усет за правилно и грешно и пренебрегва истината.

Допускането на приложението в App Store в Хонконг по това време е представлявало „отваряне на вратата“ към протестите с насилие в бившата британска колония.

"Допускането на отровния софтуер е предателство към чувствата на китайците“, допълва вестникът.

Apple не е отговорила на запитването за коментар.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още