IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple ще използва свои собствени чипове за компютрите Mac

Ръстът в продажбите на Mac се случва в момент, когато продажбите на персонални компютри се понижават

23:16 | 02.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Apple планира да използва свои собствени чипове за компютрите Mac още от 2020 г., като замени процесорите от Intel Corp, съобщи Bloomberg, цитирайки запознати източници.

Акциите на Intel поевтиняха със 7,6% до 48,10 долара, докато технологичният Nasdaq е надолу с 3,6%.

Инициативата, наречена Kalamata, все още е в ранна фаза на развитие, но е част от по-голяма стратегия за семейството на Apple.

Apple и Intel отказаха да коментират.

Mac е само малка част от общата финансова картина на Apple, като миналата година продаде 19,2 милиона бройки, което представлява 11% от приходите на Apple в размер на 229,2 млрд. долара за фискалната 2017 година.

Но докато пазарът на лаптопи и настолни компютри се влошава с годините, на фона на ръста на смартфоните, продажбите на Mac са се увеличили с 4% през 2017 г. Ръстът в продажбите на Mac се случва в момент, когато продажбите на персонални компютри се понижиха леко до 259,5 милиона единици, най-слабият спад от 2011 г. насам, според данни от изследователската фирма IDC.

От своя страна, Intel все още зависи от продажбите на компютри за малко повече от половината от приходите си. Intel не разкрива колко от приходите идват от Apple, но съобщи, че сегментът от компютрите генерира общо 34 млрд. долара през 2017 г., което е с 3,3% повече в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още