IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple разкри как ще атакува Epic Games в съдa

Технологичният гигант планира да изтъкне, че потребителите и разработчиците могат да пострадат, ако бъдат направени промени в App Store

13:26 | 08.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Амерканският технологичен концерн Apple планира да използва тезата, че разработчиците и потребителите ще пострадат, ако Epic Games успее да промени начина, по който американският технологичен гигант управлява магазина си за приложения, пише Bloomberg.

Днес Apple представи на калифорнийски федерален съдия пътна карта на това как планира да отблъсне Epic в рамките на съдебната им битка относно това колко App Store може да таксува разработчиците. Тази информация е обявена преди официалния процес на 3 май, който ще се проведе пред съдия и без съдебни заседатели.

Ако обобщим правните аргументи на Apple, тя твърди, че комисионата от 30%, която начислява на повечето разработчици, не е антиконкурентна, тъй като това е обичайна такса и за други мобилни и онлайн платформи. Освен това компанията смята, че прибирането на част от приходите е оправдано от милиардите долари, които е инвестирала в развитието на собствената си инфраструктура, стояща в основата на App Store.

“Epic се възползва изключително много от договорните си отношения с Apple”, се казва в съдебните документи, в които се допълва, че компанията е използвала софтуерните инструменти за разработчици на Apple, за да създава игри, насочени към потребителите на iOS.

Гейминг студиото не иска никакви рестрикции върху приложенията, независимо дали става дума за технологиите или съдържанието, достъпни през App Store, допълва Apple в текста си. Но Epic пренебрегва предимствата на процеса по преглед на приложенията от Apple, като инструмент за защита на поверителността на потребители и контрола на атаките със злонамерен софтуер през платформата, които помагат и на разработчиците, и на потребителите, твърди технологичният гигант.

Разработчикът на Fortnite генерира над 700 млн. долара приходи от клиентите на iOS през двете години, в които играта беше налична в App Store, посочва Apple. Нищо не преди на Epic Games да разработва уеб приложения за iPhone и да позволява на потребителите да имат достъп до тях през браузъра, казват от компанията.

Същевременно Apple повтаря критиките си за това как Epic е започнала битката си и обвинява компанията, че е създала внимателно организирана PR кампания с хаштага #FreeFortnite, в опит да създаде своя собствена платежна система и магазин за приложения на платформата iOS.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главният изпълнителен директор на Epic Games Тим Суини са сред мениджърите, които ще дадат показания по време на процеса. И двете компании са ангажирали „малки армии от икономисти“, които да изложат позициите си пред съдията.

Повече технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още