IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple постави Pegatron на изпитателен срок заради трудови злоупотреби

Поддоставчикът е позволил студенти да работят извънредно и да вземат нощни смени

12:39 | 09.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският технологичен гигант Apple обяви, че е поставил тайванския си доставчик Pegatron на изпитателен срок, след като е установил, че компанията е нарушила кодекса за поведение на Apple, като е поискалa студенти да работят нощни смени и да полагат извънреден труд, предава Ройтерс.

Pegatron има нискоквалифицирани студенти работници и е фалшифицирала документи, за да прикрие нарушенията си, а в някои случаи е нарушила кодекса, като е позволила на студентите да извършват работа, която не е свързана с техните специалности, твърди американският технологичен гигант.

Pegatron е сред малкото тайвански производители, заедно с Foxconn, които доминират в процеса на сглобяване на iPhone.

„Преди няколко седмици установихме, че Pegatron – един от доставчиците на Apple в Китай, е нарушил Кодекса за поведение на доставчиците на Apple при администрирането на програмата за студентски практики“, посочва тя в изявление.

„Apple е поставила Pegatron на изпитателен срок, а Pegatron няма да получи никакви нови поръчки от Apple, докато не извърши всички необходими корекции“, посочва американският гигант. Apple не разкрива какви са условията, които е поставила на Pegatron.

Разследванията на Apple не са открили доказателства за принудителен труд или труд от непълнолетни, обяви компанията, допълвайки, че Pegatron вече е уволнила директора, който се е занимавал пряко с надзора на програмата.

Цената на акциите на Pegatron се понижи с 2,1% в понеделник, докато широкият пазар в Тайпе нарасна с 1,2%.

В отделно изявление Pegatron посочва, че е установено, че студенти работници в нейните кампуси в Шанхай и Куншан работят, без да спазват местните правила и разпоредби. Сега въпросните служители са отстранени от производствените лини и им е дадена „подходяща компенсация“.

В изявлението си компанията не споменава действията на Apple и как те могат да ѝ повлияят. Pegatron отчете 676 млн. долара печалба за 2019 г., което е със 74% повече спрямо предходната година.

Миналия месец Apple пусна новото си поколение iPhone 12 с 5G свързаност.

Apple и нейните доставчици отдавна са обвинявани в лоши трудови практики, но американската компания се опитва да овладее подобни проблеми, като публикува годишни прегледи на веригата на доставките на iPhone. През 2017 г. Apple и Foxconn обявиха, че малък брой студенти са открити да работят извънредно в една от китайските фабрики на поддоставчика, което е в нарушение на местното трудово законодателство.

Още новини за технологичните компании можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още