IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple Pay спечели битка срещу австралийски банки

Те настояваха да водят колективни преговори с услугата, но местен регулатор им отказа това

09:38 | 29.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple спечели победа в глобалната битка за контрола върху бъдещето на технологията за мобилни разплащания, след като австралийски регулатор по конкуренцията отказа да даде на група от местни банки позволение да преговарят колективно за въвеждането на Apple Pay, пише Bloomberg.

Австралийската комисия по конкуренцията и потребителите обяви във вторник, че „не е доволна“ от вероятните ползи от позволяването на банките да преговарят с Apple като едно цяло, като негативите надделяват в случая. Разрешаването на колективни преговори „би могло да намали конкуренцията между банките в предлагането на мобилни платежни услуги за iPhone”, обяви регулаторът.

Австралийските банки се опитват да засилят своята позиция в преговорите с Apple на фона на притесненията, че широкото използване на безконтактни карти в Австралия ще позволи на американската компания да се сдобие с голям дял на пазара на мобилни разплащания.

Commonwealth Bank of Australia, National Bank of Australia, Westpac Banking и Bendigo & Adelaide Bank са банките, поискали позволение от комисията за стартиране на колективни преговори с производителя на iPhone.

Най-голямата транспортна мрежа в страната се готви да стартира тестово използване на система, в която пътниците могат да плащат чрез мобилни портфейли, а държавните агенции пускат дигитални карти за градски транспорт, ето защо банките очакват използването на мобилни портфейли да нарасне. След като през последните години те инвестираха значителни суми в собствените си мобилни приложения, те са загрижени, че трети страни могат да спечелят по-голям дял със своите предложения.

Говорителят на Apple не е отговорил веднага на запитването за коментар по въпроса.  


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още