IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple отвръща на Spotify

Двете компании продължават спора си, който може да завърши с антитръстово дело

14:23 | 04.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като Spotify обвини Apple, че използва влиянието си над своя магазин за приложения App Store за нечестни бизнес практики, топ адвокатът на американската компания Брус Сиуъл изпрати писмо до Spotify в отговор на критиките, пише Business Insider.

Говорителят на Apple е потвърдил, че такова писмо наистина има, но не е пожелал да коментира повече въпроса.

Сиуъл започва писмото, с което разполагат и от BuzzFeed, посочвайки, че Apple е разочарована от публичната атака, която ѝ е направена от Spotify.

В четвъртък Recode писа, че Spotify твърди, че Apple използва своя App Store като оръжие, с което да влияе негативно на конкурентите си, макар че Spotify посочва това от около година.

Основното оплакване на шведската музикална компания е, че Apple взима 30 или 15% дял от абонаментите, генерирани през приложението за iPhone или iPad. Ето защо Spotify насърчава своите потребители да използват десктоп версията на стрийминг услугата, а не приложението, за да се абонират. Всичко това обаче е против политиките на Apple.

Ето защо Apple отказа да предостави възможността за обновяване на Spotify през приложението, предлагано в App Store.

"Скоро след като Spotify обнови своето приложение на 26 май, нашият екип установи редица проблеми, включително че пазаруването през приложението е премахнато и заменено от опцията за влизане в акаунта, което има ясната цел да заобиколи правилата на Apple за пазаруване вътре в приложението“, гласи писмото.

„Тази функция съществува само, за да може да се избегне плащането на Apple за използването на App Store, като са изпратени имейли на потребителите в рамките на часове, които ги пренасочват към уебсайта на Spotify. Това е явно нарушение на правилата“.

Проблемът е важен за Apple, защото Spotify я обвинява, че политиките ѝ могат да бъдат смятани за накърняващи конкуренцията, а Федералната търговска комисия разследва дали да започне антитръстово дело срещу американската компания.  

Още по темата вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още