IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple остава на крака въпреки кризата

Компанията отчете лек ръст на приходите, след като услугите и носимите устройства компенсираха спада при iPhone

09:08 | 01.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Apple отчете лек ръст на приходите за последното тримесечие, въпреки че коронавирусът доведе до затварянето на заводите и потопи продажбите ѝ в Китай. Резултатите се дължат на разрастващия се бизнес с услуги на американския технологичен гигант, който успя да компенсира спада на продажбите на iPhone, пише Wall Street Journal.

Компанията обяви, че приходите ѝ са нараснали с 1% през фискалното първото тримесечие до 58,3 млрд. долара, а тя е загубила инерцията на продажбите на iPhone след затварянето на магазините ѝ, първо в Китай, а след това и по целия свят.

Печалбата се е понижила с 3 на сто до 11,25 млрд. долара, или 2,55 долара на акция. Книжата на компанията понижиха стойността си леко по време на следборсовата търговия.

Резултатите надминаха ревизираните прогнози на анализаторите за близо 55 млрд. долара приходи, но се оказаха под очакваното от компанията преди пандемията, когато тя обяви, че ще има над 63 млрд. долара приходи за трите месеца до 28 март.

Изправена пред историческата икономическа несигурност, Apple отказа да даде прогноза за приходите си от продажби за текущото тримесечие. Това се случи за първи път откакто компанията започна да дава подобни прогнози в края на 2003 г. Пропускът означава, че Apple може да избегне преразглеждането на прогнозите си през следващите месеци – нещо, което направи два пъти през последните две години поради неочакваните икономически спадове в Китай.

„Apple е една от малкото компании, които могат да оцелеят Армагедон, защото счетоводните им баланси са в по-добро състояние“, коментира Майк Фрейзър, президент на Bedell Frazier Investment Counselling.

Резултатите подчертават силата на големите технологични компании дори в момент на икономическа криза, която нанесе тежък удар на пазарите по света и на редица индустрии.

Бизнесът на Apple с услуги и този с носими устройства доказаха позициите си за компанията през последния отчетен период, като подчертаха стойността на стратегическото насочване от продажбата на повече устройства към продажбата на повече услуги и аксесоари. Тези бизнеси, които включват App Store и безжичните слушалки AirPods, записаха 18% ръст на приходите до 19,63 млрд. долара. Междувременно тези от устройства, като iPhone, iPad и Mac, се свиха с близо 7% до 38,68 млрд. долара.

„В най-предизвикателната глобална среда, в която управляваме нашата компания, сме горди да посочим, че Apple записа ръст“, коментира главният изпълнителен директор Тим Кук. Той посочва, че резултатите говорят за „издръжливостта (на Apple) като бизнес и за значението на нашите продукти в живота на потребителите ни“.

Apple заяви, че ще добави 50 млрд. долара към програмата си за обратно изкупуване на акции, което представлява спад спрямо 75-те млрд. долара от миналата година, но все пак е знак за ангажимента на компанията. Освен това бордът на гиганта е одобрил 6% увеличение на тримесечния дивидент до 82 цента на акция, спрямо 5% повишение за миналата година.

Директорите на технологичния гигант предполагат, че тримесечието от април до юни ще покаже едно по-смесено представяне – индикация за несигурностите, които дори най-силните компании изпитват. Потребителите изглежда харчат повече за някои устройства на Apple от началото на месеца, спрямо година по-рано, обяви Кук. Но приходите от носими устройства и тези от iPhone се очаква да се забавят спрямо предходното тримесечие, коментира главният финансов директор Лука Маестри.

За компаниите със значителни операции в Китай, резултатите на Apple подсказват, че влиянието от икономическия спад може да не е толкова лошо, колкото се опасяват. Приходите от продажби на Apple в Китай, Тайван, Хонконг и Макао са се свили със 7,5% до 9,46 млрд. долара.

Гигантът от Силициевата долина, който разчита на Китай за близо една пета от общите си приходи и за почти цялото си производство, беше сериозно изложен на ефекта от пандемията върху страната.

Кук обяви, че оперативният екип и доставчиците на Apple са се върнали на работа, а производството е достигнало традиционните си нива в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още