IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да измести до 30% от производството си от Китай заради спора със САЩ

Като алтернативи се посочват Виетнам, Индия, Индонезия, Малайзия и Мексико

21:00 | 19.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската корпорация Apple разглежда варианта да измести между 15 и 30 процента от производствените си мощности от Китай в други страни на фона на засилващите се търговски спорове между Вашингтон и Пекин. Това съобщи днес японският вестник Nikkei, цитиран от ТАСС.

Според източници на вестника ръководството на компанията е поискало от основните си доставчици да оценят разноските по изнасянето на производството от Китай към други страни и по точно към Виетнам, Индия, Индонезия, Малайзия и Мексико, както и да анализират перспективите за започване на бизнес в тях. Сред доставчиците са Foxconn, Pegatron, Wistron, Quanta Computer, Compal electronics, Inventec. 

Вестникът отбелязва, че над 90 процента от цялата продукция на Apple се произвежда в Китай и Хонконг, като тези показатели са се увеличили още повече напоследък. Миналата година Китай за първи път е изпреварил САЩ и Япония по брой на доставчиците за американския технологичен гигант.

В момента в Китай са 41 от 200-те водещи доставчици. Работните места, свързани с Apple, са достигнали 5 милиона. От тях 1,8 милиона души са заети с разработката на софтуер и приложения за операционната система iOS.

Apple е основана през 1976 година и произвежда освен айФон (iPhone) също така таблетите iPad, iMac, MacBook, музикалните плеъри iPod и друга високотехнологична техника. Корпорацията, чиято централа е в Купертино, Калифорния, е сред най-големите в света, с пазарна капитализация над 1 трилион долара.

На 10 май администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп увеличи за пореден път с 10 до 25 процента митата за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Тръмп дори възложи да се проучи повишаването на митата за китайски стоки за още 300 милиарда долара. Американската страна обясни действията си с това, че Пекин не спазва споразуменията, постигнати на консултациите по търговските въпроси между двете страни. В отговор Китай въведе от 1 юни ответни мита за над 5000 американски стоки на обща стойност 60 милиарда долара.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още