IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да инвестира 1 млрд. долара във видео съдържание

Компанията има все по-големи амбиции да се конкурира с Amazon и Netflix, твърдят източници

11:23 | 17.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският технологичен концерн Apple планира да похарчи около 1 млрд. долара за оригинални програми в рамките на следващите 12 месеца, засилвайки усилията си да се конкурира с Amazon.com и Netflix във видео стрийминга, твърдят източници, запознати с въпроса и цитирани от Bloomberg.

Нов, базиран в Лос Анджелис екип, воден от бившите директори на Sony по телевизионните въпроси Джейми Елрихт и Зак Ван Амбург, които бяха назначени през юни, ще продуцира и купува телевизионни предавания и филми за Apple Music и за други бъдещи видео стрийминг продукти, посочват източниците, пожелали анонимност. Говорител на компанията отказва да коментира.

Apple засилва усилията си в сферата на видеото през последната година, докато се опитва да удвои приходите си от своя бизнес с услуги до 2020 г. Той включва продукти като Apple Music и App Store. Компанията пусна риалити предаването „Plate of the Apps” през юни и „Carpool Karaoke” по-рано този месец.

Директорът Джими Айовин коментира пред Bloomberg News през април, че Apple ще пусне около 10 оригинални предавания до края на годината.

Въпреки че бюджетът от 1 млрд. долара, който предстои да бъде финализиран според източниците, представлява увеличение в инвестициите на Apple, той е доста по-малък от тези на Netflix и Amazon за оригинално съдържание. Netflix заяви, че ще похарчи 6 млрд. долара за програми тази година, а анализаторите от JPMorgan Chase & Co твърдят, че разходите на Amazon за това перо ще са около 4,5 млрд. долара.

Освен това Apple нае Мат Чернис, който доскоро беше президент на американската кабелна мрежа WGN на Tribune Media. Той ще ръководи развитието. Чернис се отчита директно пред Елрихт и Ван Амбург, които пък отговарят пряко пред директора по услугите Еди Кю. Екипът все още агресивно наема хора, твърди един от източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още