IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple изпревари за кратко Saudi Aramco като най-голямата компания в света

Технологичният гигант достигна рекордна пазарна капитализация от 1,765 трлн. долара след по-добрите от очакванията резултати за второто тримесечие

22:12 | 31.07.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Apple стана за кратко най-голямата компания по пазарна капитализация, изпреварвайки Saudi Aramco след по-добрите от очакванията резултати през второто тримесечие, предава Bloomberg.

Цената на акциите на технологичния гигант нарасна със 7,1%, достигайки рекордна пазарна капитализация от 1,765 трлн. долара. За първи път оценката на компанията изпреварва тази на националната петролна компания на Саудитска Арабия, която дебютира на борсата в Рияд през декември м. г. Преди това Apple се конкурираше с Microsoft за титлата най-голяма американска публична компания.

Надпреварата с Aramco се случва след бурен период за саудитската компания. Първичното й публично предлагане не отговори на очакванията на престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Фактическият ръководител на кралството първоначално искаше оценка от 2 трлн. долара и набиране на 100 млрд. долара. Но след като чуждестранни инвеститори се възпротивиха на подобна оценка, правителството се насочи към по-малко местно предлагане и набра около 30 млрд. долара, което все пак се превърна в най-голямото IPO в историята.

След това се случи тазгодишният срив на цените на суровия петрол, тъй като търсенето на енергия се сгромоляса заради вируса. Приходите за второто тримесечие на Aramco вероятно са намалели до около 37 млрд. долара спрямо 75 млрд. долара година по-рано, сочат данни на анализатори, събрани от Bloomberg. Това е по-малко от приходите от продажби на стойност 59,7 млрд. долара, които Apple обяви за последното тримесечие.

Книжата на Aramco са поевтинели с 6,4% от края на декември насам, въпреки че това е значително по-малко от спада на други големи петролни компании. Цената на акциите на Exxon Mobil намаля с 38%, а тази на Royal Dutch Shell се сви с 47%. Apple Apple

Същевременно Apple се възползва, тъй като пандемията засили пазарните позиции на най-големите технологични компании в света, които се радват на силен счетоводен баланс и бързо растящ бизнес благодарение на ускореното преминаване към дигитални услуги.

Производителят на iPhone е прибавил над 1 трлн. долара към пазарната си капитализация от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Някой рева като простинало магаре скоро, че СА сваля цените на петрола и дефакто управлява световните цени на петрола и добива, сега талибан петрол били...Ееех, клоуни от миманса..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Ябълката и всичко друго ще правят като вятъра! -33% спад в БВП.https://***.youtube.com/watch?v=ZD9VIIoYfHo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
"Книжата на Aramco са поевтинели с 6,4% от края на декември насам, въпреки че това е значително по-малко от спада на други големи петролни компании. Цената на акциите на Exxon Mobil намаля с 38%, а тази на Royal Dutch Shell се сви с 47%."Това показва само, че в пазарната капитализация на Талибан петрол няма абсолютно нищо пазарно. Те не се и търгуват на друга борса, освен на талибанската.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още