IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple иска комисия да реши въпроса с искането на ФБР

Компанията може да се сблъска с нови проблеми, тъй като част от пострадалите подкрепят желанието на властите

16:22 | 22.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Apple, която се обяви против искането на американското правителство да отключи свой iPhone, използван от стрелците в Сан Бернардино, призова за създаването на правителствена комисия или група от експерти, която да обсъди последиците от подобни запитвания, свързани с националната сигурност и личните свободи, предава Ройтерс.

"Apple с удоволствие ще участва в подобно начинание“, обяви производителката на iPhone.

Федралното бюро за разследвания (ФБР) иска помощта на компанията, за да получи достъп до телефона на стрелеца чрез блокирането на част от паролите за защита. Компанията обаче обяви, че този ход би създал опасен прецедент.

От своя страна част от жертвите от атаките в Сан Бернардино заявиха, че ще се обърнат към съда, за да подкрепят опитите на правителството да принуди Apple да свали защитите на устройството си, обяви адвокатът им.

Стивън Ларсън, бивш федерален съдия, който сега има частна практика, обяви пред Ройтерс, че жертвите, които той представлява, имат интерес от информацията, изисквана от ФБР във връзка с криминалното разследване.

"Те бяха нападнати от терористи и искат да знаят защо, как може да се случи това“, коментира той.

Ларсън твърди, че преди седмица е бил потърсен от Министерството на правосъдието и местните прокурори, представляващи жертвите. Това се е случило, преди спорът да стане публичен. По думите му до началото на март групата ще подаде становището си в съда. Говорителят на министерството отказва да коментира въпроса.

От своя страна Ларсън отказва да каже колко от жертвите представлява. 14 души загинаха, а други 22 бяха ранени по време на стрелбата, открита от женена двойка, вдъхновена от „Ислямска държава“. Нападателите бяха убити по време на престрелка с полицията.

Заставането на жертвите на негова страна дава на федералното правителство силен съюзник в спора с Apple, която отхвърли искането на властите, посочвайки, че то нарушава личните свободи. По този начин компанията се опита да защити неприкосновеността на личния живот от прекомерното следене от страна на властите.

Говорителят на Apple отказа да коментира въпроса. В писмо до потребителите на продуктите на технологичната компания главният ѝ изпълнителен директор Тим Кук заяви, че „Apple скърби за загубите на човешки животи и иска справедливост за всички онези, чийто живот е бил засегнат“. По думите му компанията „е работила значително в подкрепа на усилията на правителството за разрешаване на това ужасно престъпление“.

Директорът на ФБР Джеймс Коуми заяви в писмо, което излезе в неделя вечерта, че заявката на агенцията не е за създаването на правен прецедент, а по-скоро търси справедливост за жертвите и разследването на други възможни заплахи.

Дебатите между Apple и Министерството на правосъдието навлизат директно в сърцето на стария спор относно това доколко властите и разузнавателните служби имат право да наблюдават дигиталните комуникации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още