IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple атакува в съда рекордна глоба, наложена ѝ във Франция

Компанията твърди, че регулаторът е допуснал грешка

20:16 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Apple обвини френските антимонополни регулатори в допускането на глупава грешка, когато са наложили на компанията глоба от 1,1 млрд. евро за предполагаеми действия срещу фирмите, препродаващи iPad и компютрите Mac, пише Bloomberg.

Адвокатът на Apple Мелани Тил-Таяра каза пред съдиите в апелативния съд в Париж, че надзорните органи са разчитали на невярна „теория“, че американският технологичен гигант е сключил антиконкурентни споразумения с двама търговци на едро, което засяга премиум играчите, занимаващи се с препродажби, на продукти, различни от iPhone, и несправедливо облагодетелстване на собствените ѝ магазини и уебсайт.

„Нито една от мерките, въведени от Apple, не е имала за цел да постави в неблагоприятно положение“ премиум препродавачите, посочи Тил-Таяра по време на изслушване в четвъртък, допълвайки, че решението за налагането на глоба трябва да бъде „чисто и просто“ отменено.

През последните години компаниите от Силициевата долина са изправени пред засилен контрол от страна на регулаторите във Франция. Google беше глобена няколко пъти, включително получи наказание от 500 млн. евро през 2021 г. във връзка с начина, по който използва медийно съдържание. Facebook се ангажира да успокои регулаторите, опитвайки се да избегне глоба, свързана с нейните практики на пазара на реклама.

Търговците на едро Tech Data и Ingram Micro бяха глобени съответно 76,1 млн. евро и 63 млн. евро от Autorite de la Concurrence миналата година за предполагаем заговор с Apple. Те също се опитват да оспорят своите наказания.

В рамките на решението си от 2020 г. антимонополните власти посочват, че действията на Apple са попречили на конкуренцията между различните канали за разпространение на бранда. Твърди се, че Apple е предприела мерки, за да принуди премиум препродавачите да предоставят същите цени като магазините на Apple и тези от уебсайта ѝ.

Делото срещу Apple беше заведено след жалба от eBizcuss – премиум търговец, препродаващ нейни стоки, през 2012 г. Решението по случая се очаква след няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още