IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AOL зарадва акционерите си

Компанията обяви обратно изкупуване на акции и специален дивидент

22:34 | 28.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Акционерите на AOL имат причина да са доволни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Акционерите на AOL имат причина да са доволни. Снимка: Ройтерс

Американският интернет концерн AOL Inc. зарадва своите акционерите, след като обяви, че ще им върне 1,1 млрд. долара под формата на специален дивидент. Но това не е всичко - компанията планира да изкупи по ускорена процедура свои акции за 600 млн. долара, като това ще стане по споразумение за обратно изкупуване с Barclays Bank, пише Wall Street Journal.

„Днешното ни съобщение подчертава ангажимента на AOL да даде добавена стойност на своите акционери", коментира Тим Армстронг, изпълнителен директор на компанията. Според него AOL остава ангажирана да създава стойност за всички инвеститори чрез интелигентно и дисциплинирано управление на активите.

AOL разкри и плановете си за обратно изкупуване на допълнителни акции за 600 млн. долара. В понеделник от компанията обявиха, че на 14-и декември очакват да изплатят специален дивидент от 5,15 долара кеш за акция. Бонусът ще е за книжа, придобити на 5 декември. Само 4 млн. дялове, собственост на Barclays Bank, ще се озоват отново в AOL до края на месеца.

Към 27 юли AOL има около 94 млн. акции в обращение.

Новината доведе до нов скок на акциите на AOL, които от началото на годината повишиха стойността си с над 120 на сто.

В началото на април медийната компания съобщи, че ще продаде над 800 патента и повече от 300 нови патентни заявки на Microsoft за общо 1,056 млрд. долара в брой. Изпадналата в затруднено положение медийна компания изтъкна тогава, че сделката „ще отвори възможности на акционерите и ще позволи на AOL да изпълни по агресивен начин стратегията си за създаване на дългосрочна акционерна стойност".

Още по време на продажбата Армстронг подчерта, че от продажбата ще спечелят преди всичко акционерите на AOL, като те ще получат значителна част от приходите като дивидент. Освен това стана ясно, че AOL остава собственик на важни патенти за реклама, търсене или социални мрежи. Освен това AOL си запазва правото да ползва продадените на Microsoft патенти под определен лиценз. Новината за неочакваните средства хвърли акциите на AOL в небесата преди началото на сесията в Ню Йорк, като те поскъпват с 31%.

По-късно обаче се появиха и критики на решението. Транзакцията в размер на над 1 млрд. долара няма да е достатъчна, за да разреши проблемите на интернет групата, смята инвеститорът Starboard Value, който държи 5,3% от акциите на AOL.

Малко по-късно пък Microsoft препродаде около 650 от придобитите патенти и заявки на Facebook за 550 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още