IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ant Financial получи зелена светлина за IPO в Хонконг

Компанията планира паралелно листване и в Шанхай

13:39 | 19.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ant Group получи одобрение от китайския борсов регулатор за първичното си публично предлагане (IPO) в Хонконг, с което прави крачка напред към листването си, потвърди CNBC.

Гигантът в областта на финансовите технологии, 33% от който са собственост на Alibaba и се контролират от милиардера Джак Ма, иска да излезе на борсите в Шанхай и Хонконг едновременно.

Китайската комисия за регулиране на ценните книжа и борсите е дала зелена светлина за частта в Хонконг, твърди източник на CNBC, запознат с въпроса. Изслушването пред хонконгската борса, което е ключова част от процеса за одобрение, ще се проведе днес, допълва той.

Ant Group е отказала да коментира въпроса.

IPO-то на Ant Group може да бъде най-голямото в историята. Ройтерс по-рано писа, че компанията се стреми да набере 35 млрд. долара. Преди това пък анализатор сподели пред CNBC, че първичното публично предлагане може да оцени Ant на над 200 млрд. долара.

Китайската компания управлява особено популярното в Китай приложение за мобилни плащания Alipay, което има над 700 млн. месечно активни потребители. Освен това предлага и други различни финансови продукти – от застраховки до управление на активи. Но голямата част от бизнес модела стъпва на продажбата на технологични финансови продукти и събиране на такси за ползването на различни технологични услуги.

Процесът по осъществяването на IPO-то на Ant продължава въпреки информацията, че Съединените щати обмислят дали да не поставят компанията в черния търговски списък на Вашингтон – ход, който според експерти би бил „до голяма степен символичен“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още