IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските технологични гиганти загубиха 162 млрд. долара в понеделник

Търговската война между САЩ и Китай засилва опасенията за бъдещето на играчите от сектора

12:39 | 06.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските акции преживяха най-големия си срив за 2019 г. В рамките на понижението книжата на големите технологични компании бяха засегнати особено тежко, пише CNBC.

Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet и Facebook – петте най-високо оценени компании от САЩ, загубиха общо 162 млрд. долара в понеделник, което е свързано и с погрома на по-широкия пазар заради опасенията за търговската война с Китай.

Миналата седмица президентът Доналд Тръмп обяви, че от 1 септември САЩ ще наложат 10-процентни мита на внасяни от Китай стоки на стойност 300 млрд. долара. Решението му потвърждава невъзможността двете най-големи икономики в света да постигнат съгласие и да сключат търговска сделка. Акциите записаха най-лошото си седмично представяне за тази година, а в понеделник продължиха да потъват на червена територия, след като Китай позволи валутата ѝ, юанът, да се понижи до най-ниското си ниво спрямо долара от повече от десетилетие.

Големите пет в технологиите загубиха 66 млрд. долара пазарна капитализация в петък. Със спада от понеделник понижението достига 228 млрд. долара. Книжата на Apple пострадаха най-сериозно – с 5,2% понижение на стойността на акциите. През юни компанията каза на американския търговски представител Роберт Лайтайзър, че най-новите мита ще засегнат „всички основни продукти на Apple”. Някои анализатори прогнозират силно влияние върху компанията.

"Като се има предвид, че смартфоните, таблетите, умните часовници и компютърните системи не са категорично изключени от финалния транш за 300 млрд. долара, очакваме да има материален ефект върху печалбата от хардуерните продукти на Apple”, написа анализатор от Cowen в писмо до клиентите.

Apple е по-изложена на влияние от Китай от другите гиганти, защото зависи много от производствените заводи в страната, където се правят основните ѝ продукти и най-вече iPhone. Facebook, Google и Amazon почти нямат присъствие в Китай. Другите компании не записаха чак толкова голям спад на цената на акциите, но все пак се понижиха повече от S&P 500, което отразява голямата роля на технологичните компанни в икономиката.

Сред големите технологични компании само Alphabet се представя по-зле от S&P 500 тази година, след като миналия месец ралито на индекса доведе до рекорд. Бенчмаркът все още е с 14% нагоре за 2019 г. Ръстът на Alphabet е близо до 11%, докато другите топ играчи от сектора се радват на минимум 18%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Това не са истински пари а хипотетична стойност, която предполагаемо се приписва на някакъв актив... Но има голяма разлика между хипотетично и реално особено когато настъпи рецесия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Значи не изкупуват ударно . Епъл например 100 милиарда кеш , 100 милиарда дълг . Занулиха . Но могат да теглят още кредити и да купуват на тройна цена .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още