IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски технологични гиганти поискаха защита от новите мита на Тръмп

В документа Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard предупреждават, че действията на президента може да доведат до загуба на работни места в САЩ

13:36 | 07.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четири от най-големите американски технологични компании са подали общо писмо до американския търговски представител Робърт Лайтхайзър с молба да получат защита от третия кръг търговски мита на президента Доналд Тръмп срещу китайските вносни стоки.

В документа Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard Enterprise предупреждават, че действията на държавния глава биха могли да доведат до загуба на американски работни места, съобщава ВВС.

Компаниите се притесняват, че митата ще увеличат разходите им, тъй като голяма част от необходимите им части идват именно от Поднебесната империя. Според производителите мита между 10% и 25% „ще причинят обширна, непропорционална икономическа вреда на американските интереси“, включително свиване на разходите за проучвания и развитие (R&D), забавяне на въвеждането на иновации като 5G мрежа и други.

Според Dell, Cisco, Juniper Networks и Hewlett Packard ще скочи цената на техника като твърди дискове, сървъри и мрежово оборудване, което на свой ред може да се отрази върху печалбата и да доведе до съкращаване на работни места в САЩ.

С времето свитата печалба, която митата може да причинят, би могла да доведе до замразяване наемането на нови служители, по-малки дивиденти, както и по-ниска стойност на дружествата за акционерите, които имат дялове в тях, предупреждават компаниите в писмото си.

Ефектът на санкциите може да е по-обширен, тъй като четирите компании произвеждат оборудване, което обикновено се използва и от други технологични компании, от правителството и институции, сред които училища и болници.

Молбата на компаниите бе отправена след официалния край на периода за обществени изслушвания по въвеждането на митата вчера. По-рано миналата седмица стана ясно, че новите налози може да влязат в сила най-рано в петък. Въпреки това обикновено американските власти въвеждат мита до седмици, а не дни след края на обществените консултации.

До момента САЩ са въвели мита върху китайски стоки за обща стойност от 50 млрд. долара, на които Пекин е отговорил с реципрочни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още