IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon съкращава стотици служители

Компанията показва признаци на забавяне на бързата си експанзия от последните години

13:20 | 13.02.18 г.
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Архив Ройтерс

Американската компания за електронна търговия Amazon съкращава стотици служители, за да насочи вниманието си към тези области от бизнеса си, които бележат растеж, пише CNBC.

Първи по темата писа Seattle Times, отбелязвайки, че Amazon освобождава „стотици“ служители, докато консолидира своите операции с търговия на дребно.

Източник, запознат с въпроса, твърди, че съкращенията са съсредоточени в централата на Amazon в Сиатъл и ще засегнат част от служителите по света. Съкращенията са в бизнеса за търговия на дребно, който включва звената за книги, играчки и храни, като по този начин ще се даде възможност за наемане на повече хора в области, които растат, като Alexa, Amazon Web Services и дигиталните развлечения. Изявлението на главния изпълнителен директор Джеф Безос при обявяването на последния отчет на компанията включваше заявка, че Amazon ще заложи на Alexa.

Въпреки че Amazon поддържа хиляди работни места, съкращенията са в рязък контраст със значителната ѝ експанзия от последните няколко години. Тя създаде 130 хил. работни места по света миналата година, без да включваме близо 90-те хил., които добави с придобиването на Whole Foods. Тя има близо 4 хил. корпоративни работни места в момента в Сиатъл и 12 хил. по света.

„Като част на нашия процес на годишно планиране, правим корекция в броя на служителите в компанията – малки съкращения на няколко места и агресивно наемане на много други“, заяви един от говорителите на Amazon. “За засегнатите служители работим по намирането на места за тях в области, в които наемаме“.

Съкращенията идват, след като се появиха слухове за замразяване на набирането на хора от края на миналата година. През декември се появиха слухове, че Amazon значително свива процеса по наемане на нови служители – първият знак за забавянето на нейната голяма експанзия от последните няколко години. Освен това Amazon имаше най-малък брой отворени позиции в периода август-декември миналата година, което го направи най-бавния четиримесечен период от гледна точка на наемането в историята на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още