IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon разби очакванията на Wall Street с ръст на продажбите от 44%

Печалбата достига 15,79 долара на акция, което също е над прогнозите

09:26 | 30.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Amazon.com Inc. отчете голямо увеличение на продажбите и даде оптимистична прогноза, продължавайки серията на силен ръст, въпреки че бързият темп на ваксиниране увеличава шанса за връщане към старите начини на пазаруване.

Нетните продажби за първото тримесечие се увеличават с 44% до 108,5 млрд. долара, изпреварвайки очакванията на анализаторите. Печалбата достига 15,79 долара на акция, което също е над прогнозите.

За тримесечието, завършващо през юни, продажбите се очаква да са в диапазона от 110 млрд. долара до 116 млрд. долара, съобщи базираната в Сиатъл компания. Средната прогноза на анализаторите бе за продажби около 108,4 млрд. долара, показват данните, събрани от Bloomberg.

„Фантастично тримесечие“, коментира данните Понман Гойал, старши анализатор на Bloomberg Intelligence. Според него те показват силата на промяната в потребителските навици, които се насочват към дигиталното.

Книжата на компанията поскъпнаха с близо 0,4% по време на редовната сесия в четвъртък, а в разширената търговия те напреднаха с над 4%. За последните 12 месеца ръстът име от 45%.

От Amazon обявиха, че тяхното събитие Prime Day ще се състои през второто тримесечие. Това може да подпомогне пролетните резултати спрямо същия период през миналата година, когато потребителите бяха ограничени от първите блокади и пазаруваха почти изключително онлайн.

Amazon бе един от големите печеливши от пандемията заради насочването на все повече потребители към пазаруването в интернет. По-рано този месец главният изпълнителен директор Джеф Безос заяви, че компанията има 200 млн. абонати на програмата Amazon Prime спрямо 150 млн. в началото на 2020 г.

Но с увеличаването на броя ваксинирани в САЩ, най-големият пазар на компанията, инвеститорите търсят знаци дали потребителите не се завръщат към покупките от физическите магазини.

По-рано през април Amazon успя да пребори синдикатите в опит да създадат център за изпълнение на поръчки в Бесемер, Алабама, но схватката в крайна сметка подсили усещането, че компанията се отнася зле със своите почасови служители. В сряда от Amazon обявиха, че ще отделят 1 млрд. долара за увеличаване на почасовото възнаграждение с между 50 цента и 3 долара за над половин милион американски служители. Компанията в момента предлага начално възнаграждение от 15 долара на час или повече от два пъти федералния минимум.

Извън основния си сегмент за търговия на дребно облачният и рекламният бизнес също се представят силно. Amazon Web Services отчита нетни продажби от 13,5 млрд. долара през първото тримесечие, което представлява ръст от 32% на годишна основа, съобщава CNBC. Компанията не представя данни за рекламните си продажби, но те влизат в графата „Други“, при която приходите нарастват със 77% на годишна основа до 6,9 млрд. долара.

Безос също така вдигна завесата и на това как се е представил стрийминг бизнесът на Amazon по време на пандемията. „На фона на 10-та годишнина на Prime Video над 175 млн. потребители на Prime са стриймвали предавания и филми през последната година, а часовете стрийминг са се увеличили с над 70% на годишна основа“, заяви той.

Услугата Prime Video е едно от основните предложения в платения Prime пакет, който струва 119 долара годишно, който, освен безплатната двудневна доставка, включва и други преимущества.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още