IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon продължава похода си срещу Microsoft в битката за договора с Пентагона

Компанията на Джеф Безос твърди, че има явни недостатъци и проблеми, които трябва да бъдат изяснени

14:44 | 15.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Amazon заяви, че е подала документ към Американския съд за федерални искове, който подсказва за плана ѝ да оспорва решението на Пентагона да даде спорния договор за облачни услуги на Microsoft, пише CNBC.

От Пентагона обявиха на 25 октомври, че Microsoft е спечелила договора, който е с продължителност от 10 години и е на стойност 10 млрд. долара. Първоначално това трябваше да се случи миналата година.

Договорът е голяма победа за Microsoft под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела, който превърна облачните услуги в приоритет за компанията. За Amazon победата щеше да е значително по-малка, като се има предвид, че Amazon Web Services генерира 9 млрд. долара приходи за последното тримесечие.

“Редица аспекти на процеса за оценка JEDI съдържаха явни недостатъци и грешки, и е важно тези въпроси да бъдат разгледани и отстранени”, посочва Amazon пред CNBC.

Представител на Пентагона е заявил, че няма да спекулира за предстоящото развитие на случая, а Microsoft не е отговорила веднага на запитването за коментар.

През август Пентагонът обяви, че Еспър ще разгледа сделката JEDI, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че е получил оплаквания от компании за самия процес. През юли държавният глава обясни, че компаниите са притснени от части от договора, които са в полза на Amazon

“Не съм имал случай, в който повече хора да се оплакват”, обясни Тръмп през октомври. “Някои от най-големите компании в свет се оплакват от това”, допълни той, посочвайки Microsoft, Oracle и IBM.

Привлекателният договор първоначално трябваше да бъде подписан през септември 2018 г., но беше отложен докато министърът на отбраната Марк Еспър не завърши серия от проверки на технологията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още