IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon подкрепи компанията за потребителска електроника на създателя на Android

Анди Рубин създава нови смартфони, с които вярва, че може да се конкурира с iPhone

14:07 | 10.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.essential.com</em></p>

Снимка: www.essential.com

Американската компания за електронна търговия Amazon.com се присъедини към китайската Tencent Holdings и основния поддоставчик на iPhone Foxconn, като подкрепи Essential Products – стартъп, съоснован от създателя на Android Анди Рубин, който възнамерява да продава нов смартфон, пише Bloomberg.

Най-голямата социална мрежа в Китай и Foxconn Technology Group взеха участие в кръг на финансиране на Essential за 300 млн. долара, заедно с Alexa Fund на Amazon и Access Technology Ventures. Сред другите подкрепили компанията са Redpoint Ventures, Altimeter Capital и Vy Capital. Access твърди, че е допринесла с около 100 млн. долара.

Essential се опитва да навлезе на все по-конкурентния пазар на потребителска електроника. Стартъпът, който се роди от инкубатор, който Рубин създаде след като напусна Google през 2014 г., е оценен на 900 млн. до 1 млрд. долара и представлява неговото завръщане към един пазар, който е препълнен с китайски играчи, които следват по петите Apple и Samsung Electronics.

Първите два продукта на компанията ще бъдат висок клас смартфон и устройство за дома, наподобяващо Amazon Echo.

“Занимаваме се с пълното масово производство, подготвяйки се да ви доставим вашия Essential Phone”, коментира в туит Рубин, който управляваше звеното Android на Google близо десетилетие. 

Телефонът Essential, който е потенциален конкурент на iPhone и Samsung Galaxy S8 включва модерни технологии за смартфони – от процесор на Qualcomm до USB-C порт за зареждане. Но освен това разполага с магнитен конектор на гърба за свързване на аксесоари като камера, която прави 360-градусови снимки. Без това допълнение, устройството има 8-мегапикселова предна камера и 13-мегапикселов сензор от задната страна, сочи уебсайтът на Essential.

Страничните части на телефона са направени от титан, който според Рубин не се драска. Гърбът на устройството е керамичен. Джаджата използва версия на операционната система Android със специален интерфейс. Домашното устройство пък има друга система, наречена Ambient OS.

Access твърди, че общият капитал на Essential е нараснал до 330 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още