IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon набра 3 млрд. долара от облигационния пазар

Средствата ще бъдат инвестирани в производството на таблета Kindle Fire, закупуването на нова фирмена централа, а също в складове и центрове за данни

11:28 | 28.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Amazon ще инвестира набраните средства и в складове. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Amazon ще инвестира набраните средства и в складове. Снимка: Ройтерс

Най-големият в света онлайн търговец на дребно Amazon си набави на пазара чрез продажба на облигации свеж капитал в размер на 3 млрд. долара. Това става ясно от документите, които компанията подаде до американската комисия по ценни книжа и фондовите борси (SEC), предава Ройтерс.

Според тях Amazon трябва да изплати 750 млн. долара в рамките на три години. Други 1 и 1,25 млрд. долара са с падеж през 2017 г. и 2022 г. Търсенето на ценните книжа е било голямо, заявяват банкери, участващи в сделката, пред Financial Times.

Рейтинговата агенция Moody’s оцени облигациите  с "Baa1" и охарактеризира Amazon с "добра ликвидност и силен баланс“. На даването на по-висок рейтинг е попречил фактът, че през последното тримесечие онлайн търговецът на дребно трябваше да отчете оперативна загуба. Рентабилността му е на най-ниското си ниво от 2006 г. насам и не било сигурно дали тя отново ще достигне по-ранното високо ниво, пише Moody’s.

Набраните чрез аукциона средства Amazon иска да вложи в производството на своя таблет Kindle Fire и нови складове, както и в центрове за данни. Над 1 млрд. долара трябва да се инвестират само в закупуването на нова фирмена централа в родния Сиатъл. Сградата ще бъде подготвена и за евентуални придобивания. Според слуховете възможни цели са Research In Motion и подразделението за чипове на Texas Instruments.

Financial Times припомня, че Amazon е продала за последен път облигации през 2000 г. Тогава компанията е набрала 681 млн. долара. Сегашният аукцион бе с посредничеството на инвестиционните банки Goldman Sachs и Morgan Stanley.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още