IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon може да оспори решението на Пентагона за Microsoft още следващата седмица

Компанията има няколко опции да обжалва решението на властите да дадат договора за 10 млрд. долара на Microsoft

11:51 | 29.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако Amazon.com реши да се бори с решението на Пентагона да награди Microsoft с договор за 10 млрд. долара за предоставянето на облачни услуги, то Amazon ще действа най-рано следващата седмица, предава Ройтерс.

Оспорването на решението на Министерството на отбраната, обявено в петък, е много очаквано от експертите по право, анализаторите и консултантите, особено след като президентът Доналд Тръмп публично се подигра с кандидатурата на Amazon за този договор. 

През юли Тръмп заяви, че администрацията му разглежда офертата на Amazon след оплаквания от други компании. Преди това Amazon беше смятана за компанията с най-голям шанс. Тръмп многократно е критикувал Amazon и основателя ѝ Джеф Безос, който притежава в. Washington Post.

Преди повече от година процесът по сключване на договор за възлагане на работа за Joint Defence Infrastructure (JEDI) доведе до надпревара между Amazon, Microsoft, Oracle и IBM и включваше твърдения за конфликт на интереси, правни предизвикателства и силно лобиране.

В изявление Amazon Web Services заяви, че е била “изненадана от този развой”. Източник, запознат с въпроса, коментира пред Ройтерс, че компанията обмисля възможността да протестира срещу случилото се. Компанията не е отговорила на запитванията за коментар за следващите си стъпки.

Ройтерс е говорила с няколко правни експерти, според които компанията преди всичко има две възможности. Да се насочи към Службата за правителствана отчетност на САЩ (GAO) - орган на правителството, който предлага одиторски услуги. Освен това Amazon може да се обърне и към Съда за федерални искове в САЩ, който може да ѝ помогне да подсили иска си.

Amazon има три календарни дни да поиска процес, при който правителството да ѝ обясни защо не е избрана и да сподели подробности за процеса по оценяване, твърди Майкъл Хордъл, адвокат, който работи в Barnes and Thornburg. Въпросният процес може да бъде удължен с няколко дни, ако Министерството на отбраната позволи допълнителни въпроси след като даде обяснение - ход, който агенцията е изпълнявала в миналото.

След като от Пентагона отговорят на въпросите на Amazon, компанията разполага с пет календарни дни, за да заведе възражение в GAO, посочва още Хордъл.

Ако компанията не е доволна от решението на GAO, Amazon може да се обърне към Съда за федерални искове. Тя дори може да прескочи частта с GAO, ако пожелае.

Друга възможност пред Amazon е да заведе жалба в Министерството на отбраната, но според юристите това е малко вероятно да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още