IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon е заплашвала с уволнение служители, критикували климатичните ѝ политики?

Компанията твърди, че те трябва първо да поискат позволение преди да говорят за нея

16:20 | 03.01.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Група служители на Amazon твърдят, че компанията е заплашила да уволни двама техни колеги, които са говорили срещу политиките на компанията по отношение опазването на околната среда, пише CNBC.

В изявление, публикувано в Twitter, Amazon Employees for Climate Justice твърди, че с няколко служители са се свързали представители на правния отдел и на този за човешки ресурси, които твърдят, че първите са нарушили политиката за външни комуникации на компанията.

Марън Коста, UX дизайнер, е един от служителите, които Amazon е заплашила, че ще уволни. „Не е моментът да заглушавате онези, които говорят открито“, коментира той.

Освен това Amazon е заплашила да уволни Джейми Ковалски, софтуерен инженер, пише Washington Post, който първи обяви новината. Ковалски и Коста твърдят, че са получили писма от адвокатите на Amazon, след като през октомври са говорили публично по въпроса, пише Post.

В изявлението си групата служители посочва, че Amazon е променила политиките си през септември и новите правила „изискват служителите да искат предварително одобрение, за да говорят за Amazon на който и да е публичен форум, когато се идентифицират като нейни служители“.

Джаси Андерсън, говорител на Amazon, все пак твърди, че комуникационните политики не са нови. През септември Amazon наистина се е опитала да улесни служителите да говорят публично, като е добавила форма във вътрешен уебсайт, чрез която те могат да искат одобрение.

Служители на Amazon оказват все по-голям натиск върху компанията да адресира влиянието си върху околната среда.

На годишната среща на акционерите на Amazon през май хиляди служители изпратиха предложение, призоваващо главния изпълнителен директор Джеф Безос да разработи обширен план, свързан с климатичните промени и намаляването на въглеродния отпечатък на компанията. Предложението е било категорично отхвърлено.

През септември Безос обяви, че Amazon си поставя за цел да разчита единствено на възобновяема енергия до 2030 г. и да има нулеви въглеродни емисии до 2040 г. Планът е смятан до голяма степен за отговор на исканията на служителите.

Само ден след като Безос разкри новините, над 1000 служители на Amazon се включиха в Глобалната климатична стачка и изразиха недоволството си от климатичните политики на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 4 години
Ето защо живота на кредит е лоша идея. Търгуваш свободата си за торба дрънкулки и други нужни ненужности...Тук хората трябва да се сетят за хубавата поговорка, че ако имаш заем за 100к към банката - имаш проблем. Ако имаш заем за 100М към банката - банката има проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
има кредит , има проблем , няма кредит , майната на шефа и напред !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 4 години
правилно, нека всеки знае че е роб на шефа си... и ако случайно го забравят да видят месечната си вноска по кредита !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още